Saturday, November 6, 2010

First roll of everything



gua mulakan hobi yang dah lama gua pendam dengan mula membeli kamera film. holga 135bc ni boleh kira kamera film pertama la yang gua sendiri pakai. mmg agak susah la nak pakai kamera manual ni setelah lama otak dimatikan dengan benda digital. roll pertama ni boleh dikatakan roll yang gagal. hanya 18/36 ja gambar yang mempunyai rupa. yang lain semua gelap dan burn. roll pertama ni lebih kepada gua belajar cara nk tangkap, keadaan dan tahap pencahayaan. ni gua kasi gambar sikit dari kamera ni:





sebagai info, film yang digunakan adalah kodak ultramax 400. film ni agak smooth dan tak terlalu grainy. iso 400 juga bagus utk beraksi di kawasan-kawasan yang tahap pencahayaan 70%

p/s: anda perlu gagal untuk tidak gagal

6 comments:

MyraHsm said...

Aaaaaa,1st bukak entri ni sumpah terkejut sbb ada minah gemuk depan depan. terpampang. adushh dah laah gemok huduh. haha!

kucinglipat said...

tu la. pipi tembam! lemak merata-rata kan awek tu? hahahaha

MyraHsm said...

Haah,tembam bam bam tau! esh maluuu

kucinglipat said...

eyy budak ni bam bam. hahahaha gemok!

Anonymous said...

yg gmbq kdua tu bleh delete kot. haha gmbq bln posa tuuu. ehehe

kucinglipat said...

haha. biag la. baru la hafas kantoi tak posa