Sunday, December 27, 2009

teori dan fakta sebelum 2010

  1. pempuan yg huduh mesti ada memba yg hot
  2. memba hot kepada pempuan yg huduh td mesti ada memba yg lagi hot
  3. hidup kita ni macam pokok. kena pilih yg dari akar yg banyak cabang tp last2 sampai kt buah jugak
  4. "kawan" adalah seseorg yg buat kita habis duit
  5. "parent" ada seseorg yg mengisi poket kita walaupun apa cara skalipun
  6. perempuan lebih sukar memilih dua org lelaki berbanding lelaki memilih dua org perempuan
  7. coklat hacks masih kekal menjadi coklat paling popular di malaysia walaupun telah 2 dekad aku mengenalinya
  8. perempuan yg berisi selalunya mempunyai suara yg sgt lunak. jadi awas kepada lelaki yg mendapat panggilan dari perempuan bersuara lunak. pikir dulu sebelum terkena. (teori ini 80% terbukti di malaysia, singapura, indonesia serta timur leste)
  9. hanya 3% wanita di malaysia ingin lebih gemuk. selebihnya hanya ingin terus kurus walaupun telah dilabel sbg mayat hidup, rangka bernyawa serta paris hilton.
  10. manchester united adalah kelab bola sepak yg paling diminati di malaysia dan juga yg paling dibenci di malaysia. sebab musababnya masih didalam kajian oleh pihak sirim malaysia
  11. spesis org utan semakin bertambah secara eksponen di malaysia terutamanya di bandar besar seperti kuala lumpur, johor bahru, pulau pinang dan jitra. spesis ini kebanyakannya diimport dari bangladesh, vietnam serta sri langka.
  12. perkataan yg paling kerap digunakan di dunia tetapi tidak mempunyai maksud adalah "hello". tetapi di malaysia terdapat banyak perkataan yg tidak mempunya maksud tetapi tetap digunakan seperti ooo, oi, ehh dan sebagainya. ini boleh menunjukkan rakyat malaysia selalu melakukan sesuatu yg tidak bermakna.
  13. setiap perdana menteri malaysia mempunyai agenda tersendiri seperti "wawasan 2020, satu malaysia dan sbgainya". tetapi tiada satu pon dapat dilaksanakan oleh mereka ketika mereka memegang tampuk pimpinan. di manakah semua itu? ia akan terus menjadi tanda tanya.

Saturday, December 26, 2009

math demon

x=y

x+1=y+1 (tambah 1 kt dua2 belah)

(x+1)²=(y+1)² (tambah kuasa dua)

x²+2x+1=y²+2y+1 (kembangkan)

x²+2x=y²+2y (hapuskan satu pada dua2 bahagian)

d/dx(x²+2x)=d/dy(y²+2y) (bezakan dua2 bahagian)

2x+2=2y+2 (tolak nilai 2)

2x=2y

x=y




mula dgn satu masalah kecik. pastu makin tambah masalah. tp cuba la selesai pelan2. last2 dpt jawapan awai td. mcm tu jugak la dgn kita

Sunday, December 20, 2009

5.04 am

hati-hati dengan hati

kurang-kurang makin kurang

cakap-cakap lepas cakap

rasa-rasa boleh rasa

Wednesday, December 16, 2009

bosan

pusing kiri, ada pintu

pusing kanan, ada tingkap

tgk bawah, ada seluar

tarik seluar, ada benda

senyum sorg2

lumrah

jalan-jalan. jumpa batu hitam. ambik. belek. buang

jalan-jalan. jumpa batu lawa warna-warni. belek. simpan

bukak poket. batu warna-warni luntur warna dah. buang

p/s: manusia tara tu dah

Sesat

makin difikir makin jauh aku sesat

mana jalan keluar. mana destinasi?

Tuesday, November 10, 2009

encik hazman a.k.a man teloq


1. dia merupakan individu yg paling banyak merasa kasih syg kawan2
2. mempunyai tabiat tidur yg agak aneh berbanding manusia normal
3. memegang rekod sbg pelajar utm yg paling lama tak balik bilik sendiri
4. posisi tidurnya yg suka menyempit dgn org lain serta membuka ketiak kurang disenangi rakan2 sekatilnya
5. jadual mandinya hampir menyamai jadual mandi kurt cobain
6. suka mengeluarkan bunyi khehh~~ yg amat menjengkelkan
7. hidupnya sgt gembira kerana setiap kali bgn tidur, rakan2nya sudah membeli makanan kepadanya
8. tahap kemalasannya melampaui tahap kemalasan beruang koala
9. kakinya sgt fleksibal ketika bermain bola sepak, seolah2 tidak mempunyai tulang
10. mempunyai tahap ketagihan dota yg sgt tinggi
11. bulu ketiaknya selalu dijadikan tanda ukur maksimum

Monday, October 26, 2009

delicate therminology

satu benda yg plg menarik tentang dunia ni, kita taktaw apa yg akan berlaku lepas ni. ya la kalau kita taw mmg dah jadi tak menarik la kn? tak la org tikam nombot ekoq, takdak la org bet time tgk bola dan menjadikan semua benda ni dah tak menarik. tp yg plg penting kita menikmati dunia ni sepenuhnya. masa-masa muda ni la nk cari kenangan, cari kematangan, cari pengalaman. dan yg pasti bak kata ted mosby dalam siri how i meet your mother, "dont postpone your joy". tp ni bukan bermaksud menikmati ke arah yg sia-sia. tp ke arah memberi kenangan.

bercinta. tu rasanya kenangan yg wajib ada dlm seseorg remaja. agak buhung la kalau ada org kata xdak kenangan pasai bercinta. ada saja karenah dan ragam. ada yg stai setiap bulan awek baru, ada yg jenis kekasih awal dan akhir mcm lagu jamal abdillah tu, ada yg jenis awek ramai satu masa. beribu cerita boleh kita dengaq pasai org bercinta ni. tp apa yg baiknya pasai benda ni, kita boleh lebih paham pasal dunia, pasal manusia, pasal komunikasi, dan macam2. semua dalam satu package mudah guna. cantik kan benda ni? tp apa pon biarlah kita terus matang hadapi dunia. walaupun kadang ada jatuh bangun. hati manusia tu kena jaga. bak kata fadel akmal, "hati-hati dengan hati". memang penuh bermakna ayat ni bila 1st time aku dengaq

kawan-kawan. haaaa natang ni la yg satu2 benda aku xleh hidup kalau xdak. bukan kata aku, semua org pon sama. xdak awek xpa lg. xdak kawan, boleh kena penyakit ketandusan pemikiran. dan masa muda ni la rasanya saat paling sesuai untuk dengan kawan2. sbb aku tgk kalau org dah kawin, terutama yg dah lama sikit kawin tu family come 1st. dan time tu la saat kenangan time dgn kawan2 ni jadi cerita kt anak2. dan untuk aku, depa ni la 1st benda aku pikiag kalau nk dekat dgn cuti. menghabiskan masa dgn kawan2 tanpa hirau apa2 pasai pelajaran. mmg saat terbaik dan mimpi indah untuk aku. mungkin ada kawan yg sentiasa dok sebelah kita, ada yg jenis tenggelam timboi, ada jugak yg jenis jumpak skali ja pastu hilang bertahun2. tp tu semua kawan. hebat gak la title kawan ni. senang dan efektif. walaupun kedengaran senang tp nk cari yg betoi2 kawan tu susah. dan aku dah ada beberapa org yg dipanggil kawan dan aku syg depa semua. muahhh3 beliu kawan2. hahaha.

p/s:adib, pastikan projek kita berjalan lancar. kita perlu berusaha keras. its gonna be legend.. wait for it.. dary.. legendary!

Thursday, October 22, 2009

Diskriminasi hayat

benda ni mmg konfem akan terjadi dlm hidup kita kn? terutama kt tempat2 mengaji. konfem ada la berlakunya double standard antara "junior" dan "senior" yg kononnya lebih tua dan berkuasa nk buat apa saja kt junior. aku pon mcm dah pelik dgn benda ni walaupun mmg sentiasa ada disisi aku. mungkin aku x rasa kt sini sbb aku kalau kt rumah mmg kawan dgn semua, dgn budak form 1 pon aku kawan tanpa ada rasa yg "ehh dia ni kecik lg. apa standat kawan dgn dia". mungkin sbb kt rumah aku, memba2 aku langsung tidak mengamalkan diskriminasi umur yg diamalkan oleh pelajar2 bermazhab "xdak akai". yaa itu saja yg aku boleh kata kt golongan ni. tidak berpenah keluar dari kotak hitam sendiri.

ayat "what goes around come around" yg aku baru taw dari membe aku ni mmg dah jadi mainan mulut budak2 bermazhab xdak akai ni. bg depa ini semua misi membalas dendam sbb dulu time depa junior, depa telah dilayan sedemikian rupa. dan layanan yg sama akan dilakukan kepada junior kononnya takut junior ini naik kepala. apa maksud naik kepala bg mereka? adakah bermaksud hanya mereka boleh membuat sesuatu sedangkan junior tidak? adakah mereka ingin berasa berkuasa?. diktator yg boleh aku labelkan. ingat. lepas kita jadi senior, kita akan jadi junior semula. hingga penghujung jalan kita jumpa jalan yg tak boleh kita patah balik.

sebenarnya pelbagai cara yg depa ni guna. dari pengalaman aku, time skolah asrama dulu, senior menggunakan kekerasan untuk menunjukkan kuasa mereka. yakni lebih kepada aktiviti fizikal. tapi mungkin dah lumrah time skolah. tp yg peliknya adalah gejala ini berlarutan ke universiti. aku ingt kt u dah xdak sbb dulu sblm masuk u mmg semua org kata kt u ni lebih kepada konsep hg hg, aku aku. tp nampaknya mazhab ini masih dianuti oleh beberapa makhluk yg bak kata pete doherty "clever not wise". dengan cara yg lebih licik, di universiti mazhab ni lebih mengamalkan konsep memulau junior. mungkin kedengaran seperti mengarut tetapi ada juga berlaku walaupun tidak memberi terlalu banyak efek kepada kehidupan.


kepada mereka yg menganuti mazhab "xdak akai" ni. tlg lah kembali ke jalan yg lurus. bertaubatlah sebelum terlambat.

Tuesday, October 20, 2009

kisah ringkas

osman: hye awk

rosnab: hye.. erm.. awk suka saya tak?

osman: (awat dia ni tiba2 tanya soalan mcmni). ermm suka la. awat?

rosnab: saja la tny. syg banyak mana?

osman: (isk dia ni tanya sropa dia tak tau ja). suka banyak2 la. ha awk suka saya tak?

rosnab: emm sbb awk ckp suka td, saya pon suka la

osman: (tudia nampak sgt suka aku sbb terpaksa ja) habis kalau saya kata tak suka?

rosnab: hmm saya pon tak suka la dah awk kata tak suka. awat?

osman: (nampak sgt dah kata x suka, xdak pendirian. tak pa aku test lg.) haaa mcmna kalau saya yg tanya awk dulu, awk nk jawab apa?

rosnab: saya jawab x suka. sbb malu.

osman:( dgn aku nak malu? betoiiinya. kalu mcm tu aku pon boleh gak). ohh macam tu saya pon tak suka awk.

rosnab: *&%#%^**%%^

lalu osman dimaki sepuas hati. padan muka dia. hahaha

p/s: pandai2 la ampa ambik pengajaran noh

Monday, October 12, 2009

perubatan melayu tradisional

mungkin tajuk ni mcm biasa ja kan. yala. melayu kn banyak petua2 perubatan dan kita slalu dengaq contohnya kalau demam, minum ayag nyog muda. kalau angin, minum teh halia. tp tu semua mcm dah biasa sgt. aku teringin jugak menyingkap tentang perubatan mistik nusantara. aku bukan la berpengalaman tp aku ada la jugak dengar pasal benda ni dan kerap membaca artikel2 pasai menatang ni semua. mesti hampa kdg2 penah dok jumpak sorg lelaki kt pasar mlm @ uptown yg diatas mejanya penuh akar kayu dan kadang2 ada seekor burung dlm kotak kaca. mesti biasa kan?

penah anda dengar tentang buluh tumpat, cakar harimau, kemenyan bunian, senduduk putih, raja kayu, delima merah, bulu cenderawasih, buluh perindu, buah kokka dan sebagainya? mungkin ada sesetengah benda ni hampa penah dengaq kn? tp betoi ka benda ni memberi efek seperti sebagai pelindung, penarik, memurahkan rezeki dan sebagainya? aku sendiri xtaw sbb aku rasa benda ni lebih kepada tahyul. kalau nk simpan benda ni sbg koleksi tu ok la tp nk percaya tu mcm payah sikit. ayah aku ada jugak la simpan benda2 aneh ni sbb ayah aku mmg suka benda2 pelik ni. aku penah jmpak la benda2 mcm cakar harimau, bulu cenderawasih dkt rumah aku. pelik kan semua benda ni. dan aku rasa benda ni berbaloi utk sibuat koleksi sbb pada zaman lani, dah payah jumpak dah benda2 "rare" mcmni.

cenderawasih, burung legenda yg bukan sahaja nusantara ni ja yg tau bahkan seluruh dunia dan burung ni juga dikenali sbg "pheonix". betoi ka burung ni habitatnya hanya di langit dan mknnya hanyalah awan dan hanya turun ke bumi ketika ajalnya tiba? mungkin ada yg percaya sbb anda x penah tgk burung ni depan mata mahupun di kaca tv secara hidup2. tp aku dngan mata kepala aku sendiri pernah lihat sekawan burung cenderawasih ni di dalam sangkar di lai huat garden (aku xtaw eja nama dia) dekat dgn asun (utara kedah). menarik kan? dulu aku mcm percaya gak burung ni xleh jumpak hidup2. tp semua tu hanya dongeng semata-mata. menarik kn org melayu ni? banyak kepercayaan dan petua2 yg menarik. lepas ni aku nk ambik phd dlm petua2 melayu tradisional dan alam mistik nusantara. yeah!

Wednesday, October 7, 2009

kisah udang disebalik cucur

aku macam biasa la. lepas penat dengar lecturer berletiag pasai reservoir condition dan bagaimana nk mengira isipadu hydrokarbon, aku mula melangkah keluar dari kelas dgn kepala yg dah tepu seperti keadaan stesen bas butterworth pada hari minggu yg sesak dgn pendatang asing. semak pala weh!. haha tp aku masih melangkah dgn penuh senyuman kerana destinasi seterusnya selepas kelas adalah gerai cucur udang dekat dgn blok aku. cucur dia ni mmg agak terbaik sbb time kita order tu baru dia nk goreng. mmg makan panas2 la wa ckp lu. meleleh ayag lioq beb.

bila sampai tu. lepas mengenal pasti meja yg kosong dah cuma menyelesakan diri dgn keadaan sekeliling. aku seluk poket aku. ambik kotak rokok sampoerna dah mengoncang2. haram sungguh tinggai sebatang. lalu aku batalkan niat aku nk isap sbb sbtg tu nk reserve lepas makan satgi. plan mau cantik. dok sat, makcik kedai cucur tu mai. dgn ckp loghat utara dia mai tanya aku, adik nk minum apa. aku pon jawab la teh tarik satu. cucug udang seringgit. pastu time makcik tu nk blah, aku panggey balik sbb nk tambah order. "makcik makcik". dia dgn laju beralih pastu kata "makcik? amboi tua sgt ka nk panggey makcik". aku pon jawab "haa kak. tambah kropok lekor seringgit lagi noh". padahai time tu dalam hati aku dok kata "cuih dok berasa muda apa xtaw makcik ni. mujuq aku x mkan lagi. kena la puji satgi tkt dia dok buat deje dok antag cucug aku lewat stgi bodo ja". pastu sambey dok tunggu cucug aku mai aku dok usha la org mai. ada hat mai dgn awek. dgn buat muka megah mcm dia sorg ada awek. kalau lawa xpa la gak. ada gak yg mcm aku, mai mkn lepas kelas sbb aku tgk depa semua pakai kemas smcm dgn kasut tutup siap.

pastu dok sat cucug aku sampai. aku ambik la letak rapat sikit bg mudah makan. yala takut kuah kacang tumpah stgi org kata tak sopan plak kan. pastu aku kelebet punya kelebet cucug tu, aii udang ni ada bahagian ekoq ja. badan dia hilang mana. aku pon heran la. xpa la. dgn niat ingin tahu, time nk bayag tu aku tanya la makcik muda tu td. "makcik awat dalam cucug ni ada ekoq udang ja?". pastu dgn penuh keyakinan makcik tu jawab "ha baik kn makcik? setiap cucug ni makcik boh seekor udang". time tu aku rasa jisim kaki aku dah kurang menjadi suku dari jisim asal. rasa ringan ja nk sepak ja makcik ni. lawak sungguh noh makcik ni? boleh masuk rancangan spontan kot? hahaha

Thursday, October 1, 2009

its all magic until u know its a trick


pasal magic2 ni aku mula minat dari skolah menengah lagi. time tu ada la membe2 dok buat magic2 bodo pakai kad terup. pastu bila mula mengenali youtube, aku mula rajinkan diri dok tgk benda alah ni. mmg menarik pon. pastu nk jadi cerita, bila aku masuk utm ni ada sorg membe aku ni mmg pro gila buat card tricks. time tu aku mmg menjadi peminat setia dia la. bila dia buat ja aku mesti ada sebelah dok tgk. fokus aku pada masa tu melampaui 110% dari kadar fokus seekor burung kakak tua. dan dari situ aku mula explore sendiri dunia magic ni.

mungkin bagi org magic ni satu benda yg impossible. tp dengan memanipulasikan ilusi optik manusia, suatu pergerakan yg simple boleh jadi suatu yg mustahil. dan seni ini la yg dipanggil magic. bagi kita, sesuatu yg mustahil itu kita akan terus libatkan dengan syaitan. tp semua tu suatu yg tidak logik kerana ilusi yg dihasilkan oleh para magician ini sebenarnya telah dipraktis sejak sekian lama. tp sejak akhir2 ni aku dapat taw ada seorg magician dekat channel astro yg dok reveal semua magic ni. aku rasa dia agak tidak patut buat mcm tu sebab mulai saat itu, magic ni dah jadi suatu yg tak interesting. tp ada jugak good impact dari benda ni. mungkin lepas ni para magician kena la menambah baik trick2 mereka. menjadi sesuatu yg bak kata org putih "beyond impossible". hahaha. kalau ada sapa yg tertarik nak tgk magic2 ni boleh ja search kt youtube. bersepah video dari budak2 kecik buat magic bodo sampai la professional magician.

dan aku nk gak promote dua org magician yg aku respek:

gregory wilson - dia ni magician+comedian. dia jugak dapat gelaran king of steal sebab cekap curik brg org. memang haram sikit dia ni punya prangai

katsuya matsuda - dia ni magician yg buat trick melampau batas pemikiran manusia. trick dia mcm simple tp sakit otak gak la nk pikiag.

kalau sapa yg berminat tu tgk la noh. dan lagi satu aku nk pesan, jgn dok percaya la benda2 tahyul ni. hahahaha.

Sunday, September 27, 2009

when memory and memories come together

cuti seminggu aku dah berakhir. tp aku rasa puas hati sgt2 dgn cuti yg sesingkat ni. aku dapat melakukan semua benda yg aku nk. aku boleh beraya sakan, sempat main futsal, sempat record lagu, sempat karoke dgn qawi, sempat pi mkn popcorn kt tasik, sempat jumpak semua kesayangan aku. aku puas.

tp aku dok pikiag. mampukah semua ni bertahan? sampai bila aku mampu buat semua ni? dgn usia yg dok koi naik ni. aku rasa lepas ni aku dah x boleh menikmati semua ni. teringat lagi aku time kecik2, dok kayoh gerek, main tuju kasut, pi dok sauk ikan dkt parit tepi surau taman aku. memang bahagia gila time tu. x payah pikiag apa. tp lani semua tu dah tinggai kenangan dah. aku rasa mungkin dlm 5-10 thn lg benda2 yg aku baru rasai ni akan tinggai kenangan.

kadang bila teringat masa2 muda dulu, mmg boleh gelak sorg2. kwn2 dgn perangai masing. lawak kot. ada yg stai main bola dalam surau sekolah pastu kena katok dgn pak jan (cikgu disiplin yg mcm pelaq sikit prangai). ada yg stai dok cc x reti nk balik rumah. ada yg pam org x ingat dunia tp lama2 dia lagutu jugak. ada yg jenis kt dlm skolah baik gila, tp kt luaq buas nk mampoi. ada yg kt skolah buas (samseng skolah la konon) tp kt luaq truih jadi ponen jalan kepit kote. hahaha. adoi lawak bila teringat balik

aku harap benda ni semua aku ingt sampai bila2 walaupun aku taw sedikit masa lagi aku dah x dapat rasai semua benda ni. kalau aku boleh record semua ni buat video, memang aku simpan semua ni pastu buat cerita series. haha. lanie aku nk balik jb. lepas ni senyap sat. bye

maaf kerana terpaksa pergi untuk masa depan

Tuesday, September 22, 2009

2nd try






p/s: tidak di edit dan semua subjek berasal dari tanah merah, jitra. XD

lemang bujang

proses mencari daun pisang di hutan rimba azmi sarip

perancang utama merangkap pengempur berani mati sedang melakukan proses penyediaan bom buatan sendiri

antara krew2 yg terlibat dan sedang melakukan kerja mereka dgn tekun dan waspada

proses pembakaran dilakukan dengan sempurna untuk mendapatkan hasil yg terbaik.


maka terhasillah lemang bujang yg mantap dan cukup lemak berkerim disukai ramai. terima kasih kepada model kami iaitu udin bogotova kerana sudi bergambar walaupun keletihan

Sunday, September 20, 2009

hari raya fitrah

hari ni raya ke-2. ketika aku tulis ni, aku dok tunggu kawan2 aku bangun tidoq. hajat nk p rumah kalip malip. hem raya thn ni berjalan mcm biasa. mcm raya2 tahun lepas. dan jadual raya 1st pon sama mcm tahun2 lepas. berikut adalah jadual raya 1st aku yg x pernah umah dari dulu:-

-sembahyang raya kt taman
-beraya kt taman sat dan bila nk keluag raya jauh sikit, mak aku kata ni nk balik kampung koi 11. hg balik sebelum pukoi 11 taw.
-setelah selesai dan rumah aku x dikunjungi, bertolak ke kampung lepas zohor (walaupun janji pukoi 11 tp tetap pi lepas zohor dan perkara ini berlaku tiap2 tahun. hahahahha)
-menuju ke kampung belah ayah aku. sampai saja beraya ngn adik bradik, mkn2 sat. pastu menuju ke surau di depan umah tok aku untuk mencari port utk landing.
-selepas asar, kami mula bertolak ke tualang dimana sana merupakan port umah adik2 bradik aku. semua ada sana. pastu beraya lebih kurang. mlm balik rumah la. balik2 cari tilam teruih setelah overdose serunding dan ketupat.

di kesempatan ini aku nk ucap selamat hari raya kepada kawan2 semua hat xdan jumpak apa semua, mintak maaf lebih kurang, salah ckp, tekasaq melawak, kesalahan2 tatabahasa serta kesalahan2 yg tidak dapat dielakkan. ok la aku malas karang dah ni. besa la raya2 ni kena lemang dia memang tangkap urat balog sikit. hahaha

nantikan selepas ni entry "lemang bujang menjelang lebaran"

Saturday, September 5, 2009

teladan zaman

dia datang lagi
dia hidup kembali
dengan agenda penuh bererti
bukan sahaja utk memuaskan hati

bila putih menipu si hitam
si hitam tetap dikecam
walaupun hanya tuhan yg boleh tentukan

putih tetap putih
hitam tetap dihina

Tuesday, September 1, 2009

Trivia tentang abdul qawi

1. tahukah anda, qawi mempunyai belang tarung pendekar laut di belakang badannya.

2. selain bermain musik, beliau juga mempunyai hobi mengendap orang mandi

3. beliau pernah dituduh menjual cd cetak rompak oleh ayahnya

4. beliau mengalami pertumbuhan mendadak seperti berudu ketika di sekolah menengah

5. abdul qawi juga ingin memiliki rambut seperti sid vicious

6. beliau juga berniat menyimpan sideburn setebal mungkin gara2 melihat video Stephen stills - four & twenty years ago di youtube.

7. molly (kucing zati) telah dirogol olehnya sehingga mengandung namun sehingga hari ini tiada sapa tahu perbuatannya ini.

8. beliau suka kepada benda2 mistik dan tidak pernah terlepas utk membeli majalah misteri dan mastika setiap bulan.

9. lagu rendang tak berbuah nyanyian hattan merupakan lagu faveret beliau

touch the dead

when im die

people knew

there just thing that i cant do

i just cant

bury myself

people ask me why i lie

i just cant care myself

i will make it while im die

why must me

until my life

i will spill my love with you

Wednesday, August 19, 2009

holiday is better

ni gambag sheh ngn ayep dok mancing. by superloq. XD

ni gambag depa dok mandi. siap ada palang apa xtaw tengah laut tu. terbaik!. by superloq

one piece versi tanjung balau


korean madness mencacat habis-habisan


ni baru org kata hensem. esh payah. hahahahahha.

Wednesday, August 5, 2009

Study Mode!


ni gambag aku baru lepas kelas. dgn muka mcm barua dan mata sepet ala apek juai surat khabar dan menahan perut aku yg dah dok shuffle lagu techno dan rambut serabai mcm barua lg. hahaha. ni la wajah aku time pi kelas. mcm barua kn?

46 years from now

tahun: 2055
lokasi: kedai gani chakuetiau penang berhampiran yawata.

daku duduk keseorgan bersama rokok daun tembakau jawa sambil menunggu rakan-rakan yg lain datang. seorg awek menghampiri daku lalu daku memberi sekuntum senyuman manis kepadanya. lalu dia menyapa aku "pakcik nk minum apa?". "erm.. mcm biasa la. teh tarik. mkn stgi pakcik order lain. pakcik tunggu kawan pakcik mai." jawab daku. cis. awek ambik order rupanya. setelah air teh tarik sampai, aku menghirup bg membasahkan tekak yg kering disebabkan penangan rokok daun yg daku hisap dari td. "ahh. masyuk. terbaik kot." kataku di dalam hati.

tak lama selepas air aku sampai, adib yg masing maintain buncit bersama qawi yg menyimpan sideburn ala-ala elvis presley pun tiba bersama kereta kelisa taik cicaknya lalu duduk di meja bersama daku. "sorry lambat wei, td dok tunggu adib pakai pampers. lambat kot dia ni pakai pampers. aku dok kata tak payah pakai tp dia nk pakai jugak" kata qawi utk meminta maaf. "hahaha. takpa2 wei. aku pon baru ja sampai. adib tu kalau tak pakai pampers satgi dia dok tersemboq kt sini, mau org lain tak lalu makan. bau satu kedai. jenuh. hahahhaa" kata daku melawak kepada adib. "kojaq hg ni loq. aku buat hg satgi kot? aku pakai ni sebagai langkah berjaga-jaga hg taw dak. qawi la dok kalot sgt. dah la bawak kereta mcm kura ja. meter kereta aku tu aku tgk tak lari dari 40km/j" kata adib. "ok la tu aku boleh lg bawak kereta. hg tu dah rabun tak nampak apa dah. nampak kerbau pon hg kata gajah dok dalam bendang. hahahahaha" qawi membalas lalu kami ketawa beramai2.

"mana pit? awat hampa tak pi ambik dia skali ka?" tanya daku kepada qawi dan adib. lalu adib menjawab "satgi pit mai la. mcm la hg taktaw. dia tu kn jam dia delay sejam dari jam kita. satgi dia mai la tu". "hem takpa la dah mcmtu. jom la kita mkn dulu. aku lapaq dah ni dok tunggu hampa dua" daku mengajak mereka makan. setelah habis kami makan, tiba-tiba telefon bimbit qawi berbunyi. trutt truttt. "heloo. haaa.. laaa hg ni memang masalah sungguh la.. takpa2 kami pi kt hg.. hg kt mana tu?.. okk2.." qawi menjawab telefon bimbitnya. "sapa tu wei?" tanya daku. "pit. minyak kereta dia habis tang sekolah mahawangsa nuh. dia suruh pi antag minyk kt dia. jom la" jawab qawi. "pit hg tudia la. nyanyuk dah. banyak kali dah dok habis minyak. tudia la. org kata belah kanan tu meter minyak tp dia dok pi tgk meter temperature. mmg la tak turun-turun. pastu pakai habis minyak tengah jalan la. heiii apa nk jadi dgn abg ipaq aku sorg ni. hahahahah" kata adib lalu kami ketawa beramai2. setelah membayar makanan yg kami mkn td, kami bergegas membantu pit.

p/s: mcm tu la kot gelagat aku dan kawan2 time tua nnt. haha

Thursday, July 30, 2009

telan mati mak luah mati pak

loq;hye artis
adib: apadia budak pelaq ni
loq: haram sungguh hg ni. taw la artis.
adib: dok x dok mai dok panggey aku artis. SUKA..
loq: deje takat jadi artis ni belagak
adib: ha aku artis. awat? jeles?
loq: deje dok juah dah.
adib: pelaq sungguh. marah x kena. juah x kena.
loq: hahaha. saja la nk test hg tgk.
adib: aku buat hg stgi kot?

hahaha. ni perbualan biasa aku dgn adib. sebab apa? ha. sebab dia penah kena fire dgn budak2 mana xtaw kes dok blagak bajet artis. teruih adib dok kena pam dgn kami. hahaha. pam melawak ja adib noh jgn dok ambik hati. tu aku heran dgn org hat fire adib tu la. apa yg depa nk sebenaqnya? aku pon heran. kadang kita ni x buat apa pon, dok hidup mcm besa ja pon. kuag dgn member2 biasa. tp dilabel juah sbb kami ni ada band. dok x dok kena kata buat pala artis. heran noh masyarakat lani? melayu nk maju sikit, ditolak oleh masyarakat sendiri ke takok yg lama. sampai bila org melayu kita nk maju? btoi dak? pastu taw kutuk radio reja dok main lagu indon. yala main lagu indon sbb lagu melayu lanie mana nk ada. budak2 cuba nk berkarya tp kena kondem dgn masyarakat. xdan nk buat apa lg dah bg putus asa. sepatutnya masyarakat la yg bg semangat utk berkarya. kn??

Wednesday, July 29, 2009

justice?

sugar is gold
for people who suffer in justice
with other power try to manipulate
and go for war in the name of peace

will it end? will it last forever?
or i just our imagination
where is the real justice?
where is freedom?

Current playlist

1.Together one day
2.nevermind go away
3.hidup si kura-kura
4.tales of little monster
5.art of letting go

Saturday, July 25, 2009

aku nk jadi mcm mamak yasmin

seperti biasa, aktiviti malam aku dirumah adalah melepak. dan kadang kala bermain futsal. aizat fahmi yg merupakan star futsal taman aku selalu mengajak dan "set" futsal untuk budak taman aku. pada suatu malam, kami ada set futsal selama dua jam dan menjemput segala bala rakan kami untuk bermain. mmg sgt puas la malam tu. ada 20 org lebih. setelah penat bermain selama dua jam dan menyelesaikan bayaran futsal kami yg agak murah berbanding selalu kerana malam tu ramai yg main. puas pon puas. jadi kami beramai2 pergi la ke restoran nasik kandar yasmeen di pekan tanah merah berhampiran yawata untuk menghilangkan dahaga sambil melepak beramai.

setelah sampai dan menyambung meja dalam 4 buat meja gak kot. kami duduk la beramai2 sambey menunggu brahim ambik order. sampai ja brahim, dia pon mula mengambil order sorg demi sorg tanpa mencatat pada sebarang kertas. " ha keelli, minum? haa hidung, minum? haa wushi, minum? ha afro, minum?" kata2 brahim dengan pelat mamaknya memang menarik. kami sebagai antara pelanggan yasmeen mmg dia dah kenai. nama2 samaran kami mmg dia dah hapai dah. mmg bila dia sebut, kami satu meja dok gelak. pakat2 dok boh nama samaran kt org len. kata hg aku. haha. ha sambung. lepas habis dia ambik order 20 org kami, dia pi la masuk dalam bg order. pastu bila sampai ja minuman dan nasik 2.50 kami, fuhh cukup x lebih x kurang.

aku cukup teruja dgn depa. kadang2 memba aku dok buat pemain. mula order. pastu memba len order. pastu aku order balik tukag ayag. tgk2 x silap pon. haram sungguh depa ni. otak apa xtaw. rasanya mengaji x tinggi tp otak ligat gila. dengaq sekali dah hapai. aku hat mengaji u ni pon dok pi kelas haram xleh nk tangkap apa lecturer ckp. balik kena study dua tiga kali baru boleh. aku kadang dok pikiag mcm mana la depa ni dok hapai. hebat kot depa ni. depa ni menghapai utk dapat duit. aku memang tabik gila la. aku teringin nk jadi hebat mcm depa ni. sapa kata mamak yasmeen x hebat? haaa

p/s: sedih dgn kerajaan. depa bg duit utk student menghapai, tp student bukan nk menghapai apa hat depa study.

communication is a problem?

situasi 1:

nelly dilahirkan di kota yg pesat membangun di tgh2 tanah malaya iaitu kuala lumpur. setelah lama di sana, di berpindah ke utara tanah air kerana mengikut keluarganya. setelah membiasakan diri di pekan kecil bernama jitra, dia telah fasih dengan cara percakapan loghat utara dan mampu berkomunikasi dgn berkesan. jika sesiapa yg tidak mengenalinya mungkin menganggap dia berasal dari kedah.

baru2 ini nelly mula melibatkan diri di dalam dunia alam maya. di sana dia bertemu dgn rakan2 lamanya yg berasal dari kuala lumpur. dirinya kembali berasa seperti dulu. dan dia mula menulis blog. blognya ditulis mengunakan loghat kuala lumpur. dan kawan2nya yg berasal dari jitra mula membaca blognya dan berkata "esh nelly ni dok bajet KL apa xtaw". lalu nelly mula dijadikan bahan dan gosip2 panas. nelly bersedih dan pasrah dgn apa yg berlaku.

situasi 2:

nanad merupakan anak jati pekan jitra. kemudian dia mendapat kerja di Kuala Lumpur. dia dengan semangat yg tidak berbelah bahagi terus hidup di sana menjalani hidup untuk mencari rezeki. disebabkan kerjanya yg memerlukannya berkomunikasi dgn org2 di KL, dia terpaksa belajar loghat KL yg bg org kedah ia tidak sukar untuk dipelajari.

dia terus bahagia di KL dan kadang kala dia pulang ke jitra kampung halamannya untuk berjumpa dgn rakan2 seperjuangannya dulu. oleh kerana terbiasa dgn percakapan di kuala lumpur, dia terlepas kata dgn mengeluarkan loghat kuala lumpur ketika bersembang dgn rakannya. rakan2 nanad menjadikan dia sebagai bahan tawa.


konklusi:

kita tgk situasi pertama dimana org yg berasal dari kuala lumpurberpindah ke jitra. adakah salah dia menggunakan bahasa KL kerana di dalam hatinya mmg bahasa itu yg hadir dalam seluruh jiwanya. dan dia menggunakan bahasa kedah hanya untuk memudahkan komunikasi.

di situasi kedua nanad yg berasal dari kedah dan bekerja di kuala lumpur telah dijadikan bahan kerana bercakap dalam loghat kuala lumpur. adakah salah baginya bercakap dgn loghat KL dan dilabel bajet KL? adakah dia patot dilabel sebagai lupa diri?

aku pon xtaw la. tu semua atas individu kot yg menilai. aku dah 3 thn dok kt jb. kira banyak hidup aku kt jb dari kt jitra. tp aku boleh ja dok ckp kedah lg. habis desperate pon aku ckp bahasa baku. penah sekali aku kena gelak dgn brader kedai makan sbb time order aku terlepas kata pi sebut ayag nyog. pastu dia teruih terpingga2. haha. nmpk sgt dia ni JB tepu. pastu aku sebut ayag kelapa. dia gelak teruih dgn cara aku ckp kelapa yg sgt2 baku dan bukan kelape yg mcm org jb sebut. tp aku rasa tu benda biasa. aku x perlu pon jadi pengecut dan menggunakan loghat jb disebabkan aku malu dgn loghat kedah. rasa semua tu x perlu. yg penting dia paham, aku pon paham. hanya itu yg penting dlm komunikasi. receiver dapat maklumat yg kita nk bg. so xpayah la nk jatuhkan org lain sbb dia x gunakan bahasa seperti bahasa apa yg hampa guna. kn?

Thursday, July 23, 2009

i feel so special


p/s: aku balaih kt blog abg aku. hahahhaa

confused

seperti biasa, aku, pawat dan angah meronda2 di pekan jitra tanpa arah tuju. aku dgn perut yg sudah mula berbunyi pon terus mengajak mereka ke kedai chakuetiau marveles tempat biasa kami melepak. utk pengetahuan anda, kedai ini berada betul2 dgn traffic light simpang dimana para pelanggan kedai ini dapat melihat segala karenah pemandu jalan raya.

setelah sampai dan duduk, aku terus membakar sampoerna A aku sambil menunggu brother marveles tu ambik order. kami juga berbual kosong seperti biasa yg kami lakukan. segala berita yg kami tahu akan kami kongsi sesama 3 org kami. setelah rokok aku hampir tinggal separuh, barulah brother marveles itu datang ambik order. dalam hati dok maki ja, "nak ambik order ka xmaw. haram sungguh". kami pon mengorder makanan dan minuman biasa kami minum. angah dgn nescafenya. aku bersama teh tarik. dan pawat bersama teh o ais nya.

kami terus menyambung balik bersembang lepas brother tu blah sambey dok maki brother tu. hahaha. tiba-tiba, kedengaran bunyi bingit di telinga. lalu aku menoleh ke arah belakang aku (arah traffic light), dan aku melihat sekumpulan mat rempit cuba menunjukkan kegagahan moto mereka. si pawat, "ish ada lagi noh depa ni?". angah terus menjawab dgn tangkas "hg x payah dok kata kt depa. hg dulu pon sama ja". lalu aku dan angah ketawa semahu2nya sambil pawat berkata "deje aku plak..".

selepas pada itu, chakuetiau pon sampai lalu kami sama2 la mkn. sambey mkn sambey dok usha org dok lalu. aku pon dok letak udang kt tepi. udang makan last. malas nk kupas. hahahhaa. time dok makan tu, ada pulak bunyi kereta sropa nk race. aku pon kalih la pala. pastu bila bunyi enjin mereka yg mengganggu ketenteram aku untuk makan dan lenyap, aku paling semula ke depan utk sambung makan. lalu pawat pon berkata "tu kereta *****". angah pon menjawab "boleh gagah la, boleh la nk main dgn kancil hg". aku dok gelak dah. hahaha. pawat direk dok kena perli. dah mmg kami 3 sekawan mcm tu. pawat hat dok kena perli. angah dok perli. aku tukang gelak.

ha. sambung balik, aku naik pelik bila depa sembang pasai kereta tu. mula td bila mat rempit mai dok buat bising dok tunjuk stai, depa kutuk. bila kereta mai dok buat stai depa x kutuk pon. aku pon pelik. majoriti la org yg aku dok melepak kt marveles mcm tu. sebenarnya apa beza dgn mat moto ni dgn mat kereta?. bg aku sama ja. yala. mat kereta nmpk stai la sikit. nmpk mcm org kaya. hat tu ja pon. hahaha. tp aku rasa kalau dah kutuk rempit, mat kereta pon aku rasa wajar dikutuk. sbb bg aku dua golongan ni sama ja. hidup mereka utk membuat bunyi bising dan dok tunjuk kemas dkt taffic light marveles tu sambil mengganggu org lain menikmati chakuetiau. kn?

Wednesday, July 22, 2009

chicken lifeline

kisah ini berlaku di reban ayam daging berhampiran asun.

watak- ayam daging yg gemuk: pit
ayam daging yg kurus: qawi

pit: weh hg x lapag ka?
qawi: haih hg ni pit dok lapag sedia2.
pit: ha la. dah tengah hari kot. mau x lapag
qawi: ala hg tu bila2 pon hg lapag. x penah x lapag. stgi depa mai bg mkn la
pit: aku dah x tahan ni. perut dan bunyi semacam dah. hemm hg agak2 depa bg mkn apa harini?
qawi: bg mkn apa? haha pit hg ni dok buat lawak la. PENAH kita makan benda lain slain dedak. kot la nk boh perasa sikit dlm dedak tu. bg dedak cheese ka, dedak bbq ka, dedak tomato ka. x cemuih la sikit. ni dok mkn benda rasa sama ja
pit: aku kira apa. aku lapag aku tibai ja. MAW pikiag rasa sama.
qawi: kes tu badan hg boleh jadi gutu. hahahahha
pit: ala hg tak tau. badan mcm ni la ayam2 dara lain dok suka. sexy. kalau badan mcm hg mana ada sapa mau weh
qawi: sexy pala toknek hg. badan aku kuruih2 tough kot.
pit: hahaha. tough la sgt. hg taktau. ritu ada awek tu cun gila, gebu. mai dok puji body aku. aku jadi kemaih teruih.
qawi: mampoih pi kt hg la. aku ada nelly dah. hahahaha

seminggu kemudian, nasib mereka seperti ayam2 yg lain. dibawak keluar dari kandang mereka. depa ingat depa dah bebas dan dapat lihat dunia luar. yaa. mereka bebas. tetapi bebas dari dunia ini. mereka telah meninggalkan dunia ini pada jam 7 pagi di tempat persembelihan ayam berdekatan kg siam, jitra. lalu dijual kepada pemborong utk dipasarkan pada pagi tersebut. qawi si ayam yg kurus telah diperam menjadi sate manakala pit yg penuh isi telah dibuang tulang untuk dijadikan chicken chop di kedai pakmad cafe.

itulah nasib ayam daging. tetap ke perut manusia juga akhirnya. motif cerita ini adalah untuk menceritakan bahawa ayam2 juga mempunyai tabiat dan perangai yg tersendiri. mereka juga berbeza. sedangkan ayam pun berbeza, inikan pula manusia. tanpa jahat, siapalah si baik. tanpa rokok, siapalah lighter. dan tanpa gitar, siapalah amp. begitulah kita. saling lengkap melengkapi hidup masing2. manusia yg berbagai ragam inilah yg membentuk satu pertalian yg unik yg di panggil sahabat. XD

devil trip

"hg sanggup ka nk ambik semua tanggungjawab ni. besaq kot?" tanya aku kepada qawi. qawi dgn pantas mengangguk kepala dgn pantas menunjukkan keyakinannya.

"habis pit dgn adib mcmna?" tanya aku kepada qawi utk penjelasan. "depa pon join skali la. kalau kita dua ja mmg x cukup kuat." kata qawi membuatkan aku kembali bersemangat.

5 minit kemudian pit dan adib pon sampai kt kedai nasik lemak avril dan aku bersama qawi menerangkan segala-galanya tentang tanggungjawab kami sebagai satu team. adib yg agak ketakutan bertanya " boleh ka weh?". aku lantas menjawab "tak cuba mana kita nk taw weh. kita sendiri xtaw setakat mana potensi kita".

"tp dia tu lucifer weh. raja segala setan. dia hebat kot" pit menyampuk. "awat kalau dia raja setan dia boleh dok buat kemaih cendoi dgn kita ka?" kata qawi meluahkan perasaan. "sungguh aih. kita tunjuk kt lucifer tu sapa lagi kemaih. dia ka kita. takat muka merah. tanduk 3 inci. xdak apa aih. nampak ja ganaih. tah2 peliag pon xdak" kata aku lalu semua ketawa terbahak2. "so bila kita nk start?" adib bertanya. "minggu depan time bulan mengambang. time tu portal nk p underworld bukak. kira kita ada masa lagi nk prepare." jawab qawi.

lalu kami bersama mempersediakan diri kami. mengasah segala skill yg ada. memperkuatkan apa yg lemah sebagai persediaan menghadapi cabaran yg bg kami plg mencabar dlm hidup. berbekalkan gitar kapok kami serta lagu2 yg ditulis khas bersama mantera2 anti-syaitan kami dgn gagah menjejakkan kaki ke demon lair.

di tempat persemadian lucifer itulah kami bertarung dgn segala jenis demon yg menghuni dunia yg gelap itu. doom guard, succubus, alastair, azazel telah ditewaskan. yg tinggal kini hanyalah lucifer keseorgan. kami berempat yg keletihan tetap mengagahkan diri demi mencapai matlamat kami. darah yg mengalir dari luka2 yg penuh di badan kami mula kering. keadaan pada tika itu sgt sunyi. yg terdengar hanyalah bunyi degupan jantung sendiri. lalu qawi menjerit "kill this fucker!!". berbekalkan gitar yg ada, kami mula beraksi. dgn alunan lagu2 yg ditulis sendiri oleh qawi kami menyampai mantera penghapusan yg mampu membunuh segala syaitan yg ada. kemudian qawi mula mengeluarkan senjata rahsianya yg dicipta khas utk lucifer. qawi mula mendendangkan solo dewa yg begitu menusuk kalbu namun bg syaitan seperti lucifer, ia sesuatu yg membunuh. sejurus selepas qawi habis dgn solonya, lucifer sudah terdampar di atas tanah tidak bernyawa. kami memandang satu sama lain dan tersenyum kepuasan.

kami puas dgn apa yg kami lakukan. tiada sapa yg dapat menghalang kami utk berkarya walau lucifer sekalipun. kami akan terus menempuh segala cabaran yg ada. kami x kisah kerana dalam fikiran kami, "MAW pikiag pasai hampa weh. hampa taw jatuhkan org lain ja. hampa taw kutuk muzik org lain padahai hampa tu takut nk bermuzik. sbb hampa tkt org kutuk muzik hampa. pengecut oi. hahahaha."


Sunday, July 19, 2009

hari minggu

seperti biasa aku terjaga dari tidur tidak bermimpi, raba2 cari hp tepi bantai check tgk msg ada ka dak. pastu dok melengung sat. picit2 keypad henfon aku dgn tidak bernafsu. tgk gambar si dia sat bg segaq pala otak.

dgn langkah penuh keyakinan aku pi ambik tola. pakai tola, buang segala benda lain di bdn ni. pastu menyalakan sampoerna hijau 14 yg dok ada atas meja. shit! ada org balas rokok time tidoq. meon (roomate) dah la ni. xpa. besok2 aku xdak rokok aku pow hg plak. hg sep jaga hg kata aku sendirian dlm hati.

sampai ja kt toilet bersama2 alatan2 utk aku berperang dgn air, aku bukak paip basuh muka. aihh sejuk gila. terus aku batalkan niat nk mandi utk seketika lalu pergi ke bilik toyak (coursemate). sampai ja tgk ada seri(roomate toyak) dok mengadap laptopnya. aku terus ke pc toyak yg sudah sedia "on". tgn dgn lalu menekan dua kali pada ikon mozzilla firefox. benda pertama yg aku lakukan adalah melihat komen2 di blog aku ni. aku kecewa kerana pengunjung blog aku tidak punya idea utk mengomen. ini memberi motivasi kepada aku kerana aku tau blog aku x cukup menarik utk dikomen (bukan ayat simpati). aku mesti cuba menulis dgn lebih gagah lg. majority komen blog aku daripada pengunjung tetap yg kalau hampa nk taw hampa check la sendiri komen2 blog aku. haha.

habis on9 selama hampir sejam. aku meneruskan niat aku utk mandi. bersama shampoo loreal dan sabun shokobutsu oren, aku mewangikan badan aku yg sudah berbau seperti nasik goreng basi. habis sahaja mandi aku terus pakai seluar dan meramas ketat gitar aku yg berada di tepi katil. memetik beberapa note gitar dan dgn spontan aku bernyanyi cuba mencari irama sendiri. lepas nyanyi serangkap lirik aku berkata dlm hati, "awat macam rock kapak ja pon". haha ini mungkin penangan aku berkaroke semalam ni bilik pali (coursemate).

lebih senang aku merumuskan apa yg aku buat time weekend (malas nk tulis dan ampa pon malas nk baca punya) adalah main gitar, on9, dota dan karoke. sekian.

p/s: time on9 dengaq seri mengigau sebut "karipap ayam". hahahhahahaha

Friday, July 17, 2009

dah nasib

"nora syg loq tp.." kata nora dgn sayu membuat aku tersentak. terus aku merenung muka dia

nora paling ke arah lain seperti melihat sesuatu di langit yg membiru.

aku terus hisap sampoerna hijau yg marak menyala. hisap sehingga habis nafasku sambil menanti nora menyambung kata-katanya dengan penuh berdebar.

nora terus membisu dan tidak melihat mukaku yg menanti setiap patah perkataan dari bibir mungilnya. terus diam membisu tanpa ada niat utk menyambung kata-katanya

aku turut mendiamkan kerana ku tahu perkataan yg akan keluar nnt tentu aku membuatkan aku kecewa.

lalu aku memberanikan diri utk bertanya, "tapi apa nora. cakap ja. loq boleh terima"

nora terus memandang mukaku dan lantas berkata, "nora x dapat terima loq"

aku menjadi sayu. kami hanya membisu. aku hanya diamkan diri, menutup mataku sambil menahan sebak di dada.

tiba-tiba..

aku terdengar bunyi lagu long before rock and roll nyanyian mando diao berdendang di gegendang telinga ku. semakin lama semakin kuat.

aku mula membuka mataku walaupun berat. dengan sepenuh tenaga yg ada aku memerah kudrat membuka mata utk melihat telefon bimbitku. aku agak terkejut apabila di skrin telefon bimbitku tertulis "alarm 6.20 a.m"

cis. mimpi rupanya. tengah sedap dok mimpi nora danish. potong betoi. dah la mimpi kena reject dgn nora danish. dalam mimpi pon kena reject, kalau real mmg sah2 la. nampak sgt dia xmaw kt aku. hahaha.

this is what they call superb


komik ni mengisahkan tentang watak utama iaitu monkey D. luffy yg bercita2 utk menjadi raja lanun. tapi time kecik dia ada makan buah syaitan yg memberi dia kuasa. seluruh badan dia bertukar menjadi getah. tetapi efek pada buah ni, dia jadi x reti berenang. so mcmna seorg lanun yg x reti berenang ni nk menempuhi rintangan di atas laut utk memenuhi cita2 dia? haaa hampa kena baca sendiri.

komik ni personal favourite aku. buku dia aku ada dari 1st sampai la latest. mmg suka gila babi. hampa kena baca kot. kepada yg dok on9 tp dah xtaw nk buat apa. pi la kt link ni dan enjoy:

http://www.onemanga.com/One_Piece

tak tiaw kt hg

org yg suka menunjuk adalah org yg plg dengki dlm dunia.

org yg kita tgk baik jgn sangka hati dia tak busuk

org jahat mmg tak pernah puas hati

org yg suka cari gaduh sebenarnya org yg perlukan kasih sayang dan perhatian



itulah pengajaran yg aku dpt setelah semalaman bersembang dgn sahabat baik aku. aku akan ambik ini jadi pedoman hidup

Dota allstars


dota atau nama asalnya defense of the ancient. basicly game ni main lawan2 ja. ada 2 team. sentinel dan scourge. setiap team maksimum 5 org. dan motif game ni adalah memusnahkan base musuh. ya. nampak mcm simple kn? tp game ni sungguh menguji minda dan skill serta kelajuan anda bertindak. setiap peserta kena pilih satu hero dari 90+ jenis hero. dimana setiap hero ni mempunyai skill yg berbeza. tiada hero yg kuat atau hero yg lemah. yg penting adalah kombinasi dari teammate anda.

sebab apa aku tak jemu main dota:
- sebab ada 90+ hero dan berbagai2 kombo yg boleh dihasilkan dgn teammate kita
- perlukan teamwork yg tinggi
- perlu ada sikap mempercayai teamwork anda
- mampu buang masa aku ketika aku terlampau bosan teruk2
- mendapat kepuasan bila dapat kill musuh. kepuasan yg x dapat digambarkan
- sebab dota ni mcm rokok. ketagih. hahaha

i miss him always

he is my hero
he is my love
he with some ego
but i still love him

he make my heart working again
he make me to pretend
he make me to sacrifice
he is the one that always in my mind

he is the one that i really miss
the one that make me to give energy
he is my drug
he is my sampoerna

he is the one that bite me while i asleep
he is the one that kiss my cheek while riding
he is the one that make me horny 24/7
i love you so much

4.20 late review

ha. aku lupa nk tulis dlm blog. 4:20 ada keluag lagu baru. dah seminggu lebih dah. tajuk hidup si kura2. lirik pasal kehidupan sikit la. mula2 time saja dok main gitar ngn qawi, kami ada tulis lirik kt pit yg time tu dok mkn. so tu ada yg makan tanpa henti, tidur bagai nk mati. haha. kawan terasa teruk kot. pastu reja dok pangkah balik. haha. syok kot time tu. sat kata kat pit. kata kt adib. sat kat qawi. sat depa kata kt aku. haha. last2 ubah habis semua lirik tu sbb nk bagi nmpk komersial sikit. haha. kalau bawak keluag lirik hat time dok kata tu lagi syok kot.

makan x pernah henti,
tidur bagai nk mati,
bila perut pon mengembung,
nampak mcm kuih apom.
(lalu ketawa beramai2 kepada pit. hahaha)

apa2 pon checkout la kt page 4.20:

www.myspace.com/thefourtwenty

nabraskaa!





dia adalah cik nab. aku suka dia punya karya. sgt terbaik dan comel. artwork dia mmg favourite aku dari dulu. lama dah x cari brg dia. dia pon tgh bz kot lani. papa pon saja nk promote supernab ni. haha. teruskan karyamu wahai nab supaya anda dpt lebih banyak duit utk shopping.

hampa check out la stuff dia kt:

http://www.myspace.com/awatnya

Wednesday, July 15, 2009

4 heart become one only in 20 second

gambag ni aku tgk mcm barua gila la. hahaha. stai kalau jumpak org mcm ni, rasa nk sepak ja. haha. ingt thot buhung ja kata nk buat gambag mcmni. tgk2 dia buat gak. lawa gak aku tgk. haha. thx thot. hg mmg hot wei. XD

tettttt

aku perlu di"restart" sekarang

aku kerap sgt jemm

aku perlukan antivirus yg cukup kuat utk buang semua trojan, virus dan worm dlm jiwa aku

aku perlu ditambah lagi RAM kerana prestasi aku terlampau slow

aku perlu extra gigabyte utk menyimpan lebih data

perlukah aku diformat semula??

Sunday, July 12, 2009

indah bila kenang kisah lama

boleh makan popcorn sama2 kt tasik.

pi padang besaq pastu balik melepak kt kfc jalan stadium kutuk2 pekerja kt situ

pi bukit hijau buat bbq sebelah ayag terjun

pi kl jalan2 sambey tangkap gambar x berenti sat

pi penang lepak gurney. pastu pi batu feringhi nampak org beromen

pi logstag jumpak brg2 bundle yg rare

lepak charkuetiau lama2

lepak mat nasik ayam sambey order nasik bersama sup kaki ayam

ronda naik kereta tp xtaw nk p mana.

nek moto dok ronda dr shah alam sampai lepas pi subang.

nek gerek kayuh sampai padang perahu. x jauh pon!

dok usha budak asrama kt smj

cheng kelas melepak lepas pada smyg asaq pastu dok men bola



**haram rindu semua ni. rindu kt hampa bodo oi. bila nk jumpak lg xtaw.

love

cinta ni mmg betoi la org kata kurniaan tuhan. mmg cinta ni kita xleh nk describe. kadang buat aku dok pikiag, apa itu cinta. mcmna kita nk taw org tu cinta kt kita? mcmna kita nk tunjukkan cinta kita? dgn kita just msg hari, jumpak kerap2. tu ka cinta. kalau mcm tu la cinta. timbul lak persoalan. aku cinta mak aku. syg gila kt mak aku. tp aku x msg pon hari2. pelik gak kn? manusia ni. mcm hat laki la. ngn mak bukan nk msg pon. tp mai dgn gff x msg sat rindu. habis mcmna nk describe benda ni. adakah kita cinta gff tu lebih dari ibu sendiri?. tp bg pandangan, dak gak la. sbb syg ni bukan benda mcm air dlm botol mineral. bila kita bg kawan ni minum sikit, dia kurang. bg minum kt kawan ni, lg kurang. syg ni mmg xkn berkurang. jika kita cinta mak kita 100%. kita jugak boleh cinta kt org len 100%. cuma kdg2 org xleh nk accept ja. contoh mcm org yg kawin 4. dia bukannya bahagi kasih sayang dia kepada 4 org tetapi dia memberi 100% kasih sayang kepada setiap 4 org isterinya. kn3? so x pelik la org boleh nk kawin 4. sbb kasih syang ni sesuatu yg unik. XD

pastu dlm aku dok pikiag dgn mentaliti org ni, pasal kapel la. dua jantina yg bersatu hati la kononnya. sayang sama sayang. pastu bf @ gf dia curang. adakah sbb curang ni dia x sayang kt bf@gf dia dah? aku rasa tak sbb mcm aku kata td syg tu suatu perasaan yg unik. dia bukannya boleh dibahagi. kalau dia dah x sayang, bek dia break ja then kapel ngn org yg dia curang tu. kn? lg senang. x payah dilabel sbg curang. tu semua kerja tuhan. sbb tu kita xleh nk describe cinta ni. bila kita syg seseorg x semestinya kita xleh syg org lain dah. kita syg mak kita dan pada masa yg sama syg ayah kita, kwn2, gf, bf, besfren. semua skali. boleh lak noh share ramai2. hebat kot perasaan syg ni. XD

p/s: teringin nk rasa perasaan mabuk cinta. XD

new semester

-formation
-drilling
-lab drilling
-reservoir engineering
-kaedah berangka
-komunikasi berkesan

ya. semester baru. subjek baru. semangat baru. jiwa tetap sama. yah!

Friday, July 10, 2009

Chemical composition


after some experiment is conducted, muhammad luqman hakim bin ibrahim can be divided into:

solid - 47.80%
blood - 28.15%
other liquid - 10.32%
tears - 0.21%
joy and happiness - 3.84%
faith - 4.89%
anger - 0.77%
ego - 3.00%
hunger - 0.43%
lie - 0.09%
headache - 0.23%
love - 0.27%

from the data, there is sufficient prove that muhammad luqman hakim is healthy enough to be normal. yah!

Thursday, July 9, 2009

kisah kehidupan

dulu time kecik2, xda la kecik tp time aku masuk dlm form 1 form 2 mcm tu, aku slalu memberontak. aku nk hiburan. tp time tu aku rasa mcm dikawal. slalu ja aku dok bebai kt mak aku. apa aku nk buat semua xleh. apa yg abg aku buat boleh. apa yg aku buat, kena marah. tp bila depa buat depa x kena marah. mungkin aku x matang lg time tu. dok pikiag mcm2. tp aku bebai pon x tunjuk. aku bebai sendirian dlm bilik. pikiag mcm2. tp yala time tu fikiran x matang lg. bila pikiag balik lani, mmg la mak aku x bg apa aku buat time tu tp abg aku boleh sebab abg aku dah besaq dan aku lak kecik lg. tp time tu aku reja pikiag yg aku ni mcm tak diberi perhatian sgt dlm family aku.

aku taw. tp tu aku ni buas. time before pmr, result aku teruk. reja ponteng tusyen dok pi men ragnarok sampai aku kantoi. haha. dok ingt lg kot time tu kena marah teruk2 dgn mak aku. ingt smpai lani kot. time before pmr gak la, ayah aku buat tawaran 1A rm100 utk aku. tp time tu aku bukan pikiag ganjaran tp bagi aku tu cabaran utk aku. sbb aku taw. aku bodo. aku x macam abg aku. depa pandai. hebat. aku mcm ugly duck dlm family. tp bila kuag result pmr. aku bersyukur gila aku dpt 7A 1B. aku ingt lg time time buat kenduri tu, ada kwn ayah aku yg aku kenai tu ckp kt kwn dia, "ha ni la anak cikgu brahim hat plg buas tu, hat xmau mengaji tu. tp dpt jugak 7A". aku kembang sat tp dlm keadaan terkejut. sampai kwn2 ayah aku pon taw aku ni mcmna. tp dah memang sejak kecik aku mcmni, yaa aku buas. aku nakai. aku jahat. kwn2 dengan budak buas. sejak kecik lg mak aku dok marah kt aku dok kawan dgn budak taman aku hat buas gila tu. tp bg aku depa kwn yg terbaik. depa x penah lupa aku kot. x penah nk hasut aku buat apa2. nk ikut tu depa bg tp depa x penah hasut kot. depa ingt aku sentiasa. kwn sejati kot even depa ni nakai.

pastu bila masuk form 4, aku dpt tawaran p skolah teknik, kos yg aku minat. tp mak aku x bg sebab skolah teknik jln stadium. tmpt budak2 jahat. aku memberontak. aku nk pi gak. tp aku biag ja sbb aku pon heppy kt smj. ada encik irfan hari2 kt sebelah aku. bahagia kot. tp pada bulan seterusnya mula la pengalaman aku xleh lupa. aku dpt tawaran pi mrsm. aku terkejut kot. aku x apply pon. tgk2 mak aku apply dlm diam2. aku mula dlm 50/50 nk pi ka dak sbb encik irfan pon dpt. kalau dia pi, aku nk ja pi dgn rela hati. pastu makin dkt dgn tarikh daftar, pan ckp kt aku dia xmaw pi. aku pon mula la sgt2 berat hati xmaw pi. sampai aku gadoh dgn mak aku. dan pada hari itu la aku membuatkan mak aku menitis air mata. time tu aku trus diam kot. dr dok ckp2 trus kaku. trus membisu. mak!! luqman mintk maap sgt2 sbb ketegaq. aku pi la mrsm sebab x sanggup mak aku menitis air mata lg. mula2 pi tu. tiap minggu mak aku mai. aku pon reja tepon mak aku kira nk balik, bg macam2 alasan. ujung minggu ja mak aku mai bwk kfc, pizza. nk rasuah aku la tu. haha. tp aku tetap nk balik smj!. sampai bulan 6 gak aku mcm tu. aku x dpt terima hidup kt mrsm beseri tu. last2 aku redha ja. aku x dpt pilih haluan hidup aku. aku terima segalanya. mungkin aku x cukup matang utk pilih. kt situ, abg aku la motivasi aku. sbb dia penah blajaq kt situ. dan dia dpt 8A1,1A2. dia lah kesayangan family aku time tu. aku taw. aku kena buktikan kt family aku, aku bukan anak cikgu brahim yg buas, yg nakai, yg xmaw mengaji. aku nk tunjuk kt semua kemampuan aku. awat ingt aku lekeh ka? aku taw aku x pandai mcm depa. aku taw aku buas. aku yg plg teruk dlm family. tp aku bukan nothing ok? itulah antara ayat2 dlm hati aku utk memotivasikan diri aku. aku nk fight abg aku. awat ingt dia hebat sgt ka sampai apa pon dia buat mak ayah aku x marah. aku lak dok kena saja. itulah pemberontakkan hati aku. bukan niat utk marah tp utk memotivasi diri sendiri. kt mrsm la aku blajaq mcmna nk manage hidup even serabut. mcmna nk jaga perhubungan. mcm2 lg la. aku antara org plg malas dan srabut kot dlm kelas. dari awai form 4 sampai la aku spm, aku reja dok blakang skali di penjuru tak kira di kelas ataupon lab. aku akui, aku agak ok dr segi pelajaran. sukan pon ok gak la. tp dari segi disiplin aku out. tp aku wat keja kt mrsm sorg2 so x penah kntoi. aku sorg2 ja reja dok ponteng skolah pi sick bay, dok ponteng prep. malas pi surau. dah mmg aku taw sejak azali aku mcmni. cikgu pon x kata apa sebab aku ok dr segi pelajaran. tu org kata, cikgu mmg judge budak dr pelajaran. kalau pelajaran ok, disiplin dia x kisah pon. mmg double standard gila kot!. aku dah lalui semua ni. bila result spm keluag. aku bersyukur skali lg aku dpt 8A1 1A2. lebih 1A dari abg aku yg dah nk pi oversea.

bila result ok, terus la pasang mcm2 angan2 kn? manusia mmg mcmtu. aku pon manusia normal. ada angan2. mula la aku dok pikiag nk pi oversea. tp time tu aku ada dua pilih, utk apply pi oversea ataupon apply fast track. ikut hati mmg nk pi oversea. aku mula pikiag bnyk time tu even org tgk aku mcm dok hu ha hu ha ja. last2 bila aku slow talk dgn cikgu brahim, dia kata suruh ambik fast track. aku pon pikiag gak sendiri. nk pi oversea kena foundation 2thn. pastu oversea 4thn. dah 6 thn dah. kalau umog 18, umog 24 baru habis ngaji. kalau aku pilih fast track, 6bln foundation tnpa cuti lepas spm (saat plg perit penah aku rasa) dan terus degree 4 thn. so umog 22 aku dah grat, dan aku leh keja 2 thn awai. bila budak oversea balik, aku dah ada experience keja dua thn. so dgn fikiran yg waras dan mengambil kira semua perkara, aku pilih fast track sbb kalau aku nk pi oversea, nnt time abg aku grat pon aku leh pi. so x kisah la. janji dpt pi, dan yg lebih penting masa depan aku kn?. (so kepada kwn2 hat dok kata aku dok menyesai xpi oversea tu pikiag tgk la noh. aku bukan saja2 xmaw pi. pikiag sendiri kot mana baik mana buruk noh. jgn dok banding org ikut suka noh. jgn dok ckp ikut suka mulut hg ja noh. hahahahaha)

pastu masuk la fast track. aku bebai gak time ni sbb memba2 apa dok sronok cuti lepas spm. dok sronok keja cari duit sendiri tp aku dok kena struggle blajaq. xdan nk rehat pon lepas bekerja keras utk spm. tp aku xda la bosan sbb ada memba2 yg masuk kepala. ada zack (lani askar dah), jebon (pindah p utp), mizi (pi uniten),busuk (russia) , bijan (russia), meon, wan, dan fadel yg mmg sempoi gila. kt sini aku mula biasakan diri dgn u. mcmna hidup kt u. bexza sikit la dr asrama kt mrsm. xdak dah ustaz manzur hat mai dok ronda2 dan pakat2 dok lawan sembunyi. xdak dah org dok ambik kisah pasai org len. semua dgn kwn masing2. dgn hal masing2. dgn pelajaran masing2. pastu aku apply masuk petroleum engeneering yg lani aku dok blajaq. benda plg payah penah aku blajaq dlm hidup. study gila babi. dulu org kata blajaq kat u sng. pala hotak depa senang. mengaji tah papa. benda satu buku nk cover dlm 4 bulan. mau pecah otak kot. tp aku rasa part senang kt u bila habis ja semester, kita xpayah pikiag apa dah hat semester lepas. hat tu ja kot part yg sng. tp time mengaji susah nk mampoi. belajaq benda yg memang xleh nk pikiag. kita just perlu absorb. tp bg aku yg lebih kepada logik, aku dok pikiag mcm2 persoalan, mcmna depa dpt formula ni, awat depa kira base on this base on that. aku akui aku xleh nk follow sgt blajaq ni sbb dah x nmpk sgt logik. certain subjek yg mmg trus ghaib dr dunia logik. haha. lama2 mau meletup otak. tp xpa. aku tetap usaha. usaha tetap usaha tp hidup kena nikmati gak. yah!

p/s: thx alot to cikgu yati dan cikgu ibrahim yg pilih haluan hidup anak depa hat jahat dan malas mengaji ni. bila aku pikiag balik, kalau depa x pilih dan biaq aku pilih, tah jadi apa dah aku lani. makaseh mak, ayah!! syg mak ngn ayah sgt2!

Wednesday, July 8, 2009

berfikir dan terus berfikir

skang aku banyak pkiag
pasai masa depan.
pasai masa kini.
pasai kehidupan.
pasai kawan-kawan.
pasai arah tuju.
pasai the coleslaw yg lama diam.
pasai four twenty.
pasai perhubungan dgn monster2 sekeliling aku.
pasai pelajaran yg terlalu sukar.
pasai family.
pasai hidup masa muda ni.
pasai perkara yg perlu aku buat utk memuaskn org sekeliling.

apa yg perlu aku pikiag. apa yg x perlu aku pikiag. tp xpa. aku terus pikiag dan pikiag sampai dlm penyelesaian. usaha tetap usaha. yah!

story of apple and monster

i just need the truth
i dont care about what people whining
but sometime we deserve to know truth right?
i dont care if it true or not
as long as i know the truth
it will be enough for me
and i keep thinking where i gonna find the truth?
i keep wondering how
suddenly i know how to find the truth
the truth come from the victim
am i really brave enough to ask for the truth?
i keep thinking if askin is the best way to know
or i just keep it in silence
but i cant stop my eagerness...

last night i pump up all my gut
just to ask a single little question
it just a question
not that i trust them
but i need the truth
i know i hurt u so much
u keep crying and crying
im sorry
and now i know the truth
my heart is jumping
i hope u understand my eagerness
and hope i can still see the apple tree

real fight is when people go 1 on 1

tkt untuk 1 on 1?
gunakan alasan org lain utk menang?
guna alasan yg x munasabah?

haha lwk gila bila manusia cuba utk menang walau dgn apa cara sekali pun kn? tp realiti mcm tu la. masing2 dgn alasan masing. tp kalau dah guna alasan yg x munasabah, gunakan org lain, libatkan org lain. apa bezanya dia dgn amerika yg rata2 kita semua benci? kn? pikir la sendiri. konon nk perang ngn taliban. tp libatkan iraq? bagus kot noh dia buat mcm tu. kalau sapa yg dok buat mcm tu (yg terasa la kot sampai libat awek org, abg org) blajaq2 la buat alasan yg elok sikit kot. jgn gunakan org yg x bersalah utk menang. jika menang sekalipon, menang tp dibenci. xdak guna pon kot. mungkin sebab jiwa dah goyah, xdak modai nk kata tp ttp nk lepas geram. tu yg mengaitkn benda yg xda kaitan. boleh pikir kot? dari sorg ja yg meluat, nnt makin ramai yg meluat. bukan menghasut org lain, tp dia yg buat org meluat kt dia. haha. realiti kot. bwk2 la berfikir dan jgn jadi hipokrit.

p/s: jika anda rasa saya menuduh anda hipokrit? tny la saya, saya boleh jelaskn. saya x bercakap tanpa otak.

Monday, July 6, 2009

*** is everywhere (puisi buat cik *** tercinta)

dia berada di mana2
dia terus menghantui jiwa mereka
dia senyap tp bernyawa
makinya membuat hati membara

sapa x kenal tu wat xtaw ja
bukan niat nk mengata
hanya nk lepas geram ja
kalau ang geram aku kisah apa

mula dia dok kata kita
kita kata balik dia bara
mula ungkit x tahwan hala
org bls sikit dia balas berjela

dok stalk blog, myspace org bila xdak reja
bila baca dia taw semua
pastu mai gadoh dok ungkit la reja dia
maupikiagbarahotak itulah pakwenya

p/s**setelah bersimpati dgn nasib rakan seperjuangan saya yg menjadi mangsa, tercetus idea utk saya meluahkan segala yg berada di dada. bukan nk lancar perang secara terbuka. ikut suka aku la blog aku hg nk kata pa. hahaha. awat aku dok ckp mcm puisi lg xtaw. hahhaa. kalau hg stalk dan terasa tu. mau pikiag ngn hg. muahahahahhaa. syg hg gila gila weh. muah muah muah.

Wednesday, June 24, 2009

skyjuicecoffee - fell in love

Go fuck yourself she said I pissed her off
I realize my ass is not that tough
Been working out I try to convince her
Why cant you plant some fake she said my love
This is the 77 times Ive been dumped
Im sick and tired of girls who need big bumps
But then I saw an angel pass me by
I set my ass obsess then I come and say hi

Hey you girl
Youre so fine
There is something in my mind
I want to tell you that I fell in love with you
Will you be mine I promise you
I will do anything for you
I want to tell you that I fell in love with you

Yesterday I went out with my girl
I brought her right into my world
We had a drink and dance all night
I played some tricks and it felt so right
By then we were ready to go out
She hold my hand held it so tight
I knew she is drunk and I can see
She said baby will you make love with me

10 oclock we still laid on my bed
Her head stuck right inside my back
Sidle turn I try to pull her out
She wont let go her nose inside
But then I heard my daddy went up
He called my name I said wait up
I dont know what else that I could do
Is this the end of time for me and you


**ni lagu faveret aku dari aku form 4. lyric dia plg terbaik dan cukup realiti

Sampoerna A


rokok yg mula diisap pada thn lepas. aku mula2 mmg dok isap rokok kretek dah. surya dgn nusantara. pastu saja la try sampoerna. tgk2 rokok ni agak terbaik la kot. sebab2 rokok ni dipilih sebagai rokok idaman kalbu:

1) penuh kenikmatan yg x dapat diterangkan secara saintifik
2) tidak menyakitkan tekak walaupun diisap ketika tekak sedang kering tahap kemarau 7 thn
3) harga yg tidak terlalu mahal berbanding rokok2 pilihan ramai seperti dunhill dan marlboro
4) mempunyai rasa kretek yg terus digemari walaupun dilabel mat indon
5) jika diisap, sampoerna tidak terlalu lama seperti surya sehingga menyebabkn tak larat isap

Sunday, June 21, 2009

Lata bayu XD







lata bayu ni terbaik kot. dgn ayag terjun dia bertingkat2. memang masyuk gila. ayag dia, pehh mcm ada ais ketoi ja dlm ayag tu. kami pi ni mandi2 bbq bergambar sambey men gitar ja. sronok gila. dan meletihkan. hahaha. aku balik tu lena mcm org gila. yeah tu ja aku nk crita. xdak idea nk tulis ayat2 jambu. hahaha

Saturday, June 20, 2009

im happy now

aku bahagia. bermula dgn hidup yg baru. pemikiran baru. lesen kereta baru. band baru. partner baru. tp aku tetap sukakan yg lama. yg penuh nostalgia. penuh evolusi. gembira yg luarbiasa.

kembalilah coleslaw

x perlu kita kenangkn kisah lama. hidup baru terus dihadapi. dgn irama dunia senandung yg tetap sama. menongkah hidup yg tak terurus. esh apa aku merapu ni. hahahaha. haalaa sng kata aku ada band baru dah. check out weh

www.myspace.com/thefourtwenty

line up:-
1) pit the lembu new zealand merangkap drummer, tukang jaga profile, manager dan promoter utk menarik gadis2
2) qawi the anti-luxorian merangkap vokalis, gitaris, pelaris, penulis lirik, transport, dan juga sponser rokok canyon
3) adib the perut gagah merangkap bassist, penghibur, video cam, transport sampingan dan promoter sampingan
4) luqman the comel merangkap gitaris yg comel dan baik hati

Tuesday, June 2, 2009

sejarah tercipta bila rakan bersama


The coleslaw. itulah nama yg tercipta secara spontan bersama rakan2. kami bukan melabelkn diri sebagai artis atau pemuzik. kami hanya rakan2 yg suka pergi berjalan2 sambey bawak gitar kapok yg digunakan sebagai reagent utk mencapai tahap gembira dan senang hati. kami x perlu ambik pil utk bergembira. berbekalkan gitar kapok zaman ramli sarip ni la kami mula mencari muzik dan lirik utk meluahkan rasa di dalam hati dan adunan muzik ni la yg dapat menghiburkan hati kami. kami ni boleh kata ada bnyk dah lagu. dlm 7 lagu dah kot. tp haram satu pon x rekod lg diatas masalah2 yg x dapat dibendung seperti cuti x sama dan juga masalah kewangan yg mmg xleh nk tlg dah. kami dah la ngaji jauh2. sorg hujung utara. sorg hujung selatan. mmg payah la. tp aku haram before bulan 7 ni nk rekod la satu lagu. (oii qawi, jom2 rekod soundflower).

kami berkonsepkan muzik yg rilek dan hanya utk hiburkan hati. kira muzik kami ni nk main tu time petang2 sambey dok isap rokok lepak ngn kwn2 tu best la. haha. xleh blah gila stai promote. tp tu la muzik kami. nk kata tiru org tu aku xtaw la band mana yg bawak lagu mcm kami (aku ni buta band, haram x kenai band2 malaysia or luar sgt). btw hampa boleh la check out profile myspace kami.

http://www.myspace.com/thecoleslawandgreenhill

kalau rasa minat tu add la. kalau rasa xleh blah pon add pastu hampa komen la apa yg x kena pasai kami. kami sedia mendengar. dua lagu yg ada kt profile tu pon kami rekod guna laptop ja. tu pon just utk promo mcmna bunyi muzik kami. tu ja kot aku nk karang mlm ni. bye2 adiosso diamor

Monday, May 25, 2009

The beasties twist twist volume 2

pawat - awaih. si pembuat teruk merangkap drebar yg disayangi. aku kenai dia ni lebih kurang aku kenai angah. dulu kwn besa2 gutu ja. x penah dok sekelas. lepas2 habis spm ni la jadi rapat. xtaw pasepa. tu org kata kalau jodoh x kemana. haha. dia ni la teman aku ketika kecemusan di jitra. sbb dia ja yg dok sini. angah dok shah alam. pan dok mampoih kt nilai dia. haha. pawatt oi. mwah3

qawi - qawi yg juga idola aku. mempunyai sora yg sedap. bila xtaw dia nk masuk af. aku nkk vote bnyk2. hahaha. lanie dia agak sibuk dgn band dia. artis la katakan. aku ngn dia ni dari kecik lg kot bekawan. mak aku ngn mak dia saling mengenali. so mcm aku ngn dia ni baik la. haha. dulu dia p mrsm sama ngn aku tp cabut balik smj sbb x suka dok asrama kot ( weh qawi aku x cita kt org aih). haha. syg aku merangkap pembuat lagu terbaik! idea yg senang diserap dan dinikmati. go on qawi!

The beasties twist twist volume 1

'Irfan - dia nih aku kenai dari darjah 4. time tu baru stat rapat. dok sekelas. kelas sama sampai darjah 6. pastu masuk smj. ngaji sama sampai form 4 ja. dia ni dulu reja dok pam org. haram cukup tua bab pam. lani dia ja dok kena. haha. slow sikit dah bab pam mengepam. lanie dah berjiwa lembut. dok pon kolej jururawat. hahahaha. <3

Angah - dia ni aku kenai time darjah 6. time dok p tusyen mlm dkt skj. tp x rapat lg kes aku x kenai budak skj. aku dah la pesyen x tegoq org a.k.a egoistik. pastu masuk form 1 dok sekelas. dia ni la rakan gila2 aku dari dulu sampai lanie. dok bwk ikan karim mai skolah letak bwh meja la. dok lwn ikan. haha. pastu dgn dia gak la aku kayuh basikal sampai padang perahu. dah boleh masuk le tour de langkawi dah kami. haha. dgn dia aku jadi reja saja. kami dua xpa dah. tp lanie payah. dia kena tambat dkt shah alam. org tawau conquer. hahaha. sygness no 1 aku.

Monday, May 11, 2009

1st day of evrything

hari aku terjaga dari tidur. kedegaran bunyi lagu akta angkasa dari handphone aku. aku ambik l handphone. ohh dah pukoi 8. aku bgn dgn mamai. ambik rokok isap mcm biasa. ambik mood sblm nk mandi. harini hari aku bertolak nk p geoglogy trip. bgn tu. aku kemas la sikit2 barang yg tinggai. pastu pi mandi. tgk jam awai lg. pukoi 9 baru. pastu aku ajak la memba aku pekena nasik lemak kt restoran aminah. nasik lemak ni la mknan ruji aku pagi2. penah jemu. tp xleh nk lwn nasik cik yam lagi. the best weh. hahaha

habeh pada mk ja. aku bergegas balik. ambik beg, drop kunci apa. aku nek la moto dgn brg yg bnyk nk pi jumpak ghazi. nk pi bg moto dgn brg sikit dkt dia. tinggai kt bilik dia sat. habeh pada tu trus pi fakulti sbb situ la tempat bertolak. lepas pada naik bas. xdak pa sgt pon. naik2 ja lepak2 sat, memba aku bukak kad. main la poker sa. pastu depa malas. sorg dok main psp. sorg dok on9. aku haram xtaw nk buat apa. so aku pasang earphone sony aku yg hanya tinggal sebelah dan reput habih dah getah dia. memba aku kata, "haa loq xpa reput sebab raji guna xpa. jgn reput sebab x guna". haha. aku guna earphone ni dari aku beli hp kot. sunyi la malam ku tanpanya. hahaha. pastu pasang ja lagu aku lena trus. sedaq2 dah dekat taman melawati, kl. trun la bas tgk depa kalut semacam. aku pon pelik. tgk2 lectrer kata kena panjat bukit tu. nk kaji batu quartz. neah. aku dok ingaq sorg dlm hati. bodo kot dia ni. dgn hotel x check in apa. dgn org baru bgn tidog dok suruh panjat bukit. dah la tinggi. tentative hat dia bg kata aktiviti stat besok. tgk2 harini dah stat. so maw xmaw panjat ja la xkn nk melawan. satgi fail bodo mcm tu ja. haha. tp bila sampai kt atas tu au rasa berbaloi gila. view sgt lawa. pucak tu tgh2 antara pemandangan kl dan empangan apa tah. sgt lawa!!. x sabag nk tunggu besok

**6 hari to go. tabah!

Sunday, May 10, 2009

Happy!

harini aku terbangun dari tidur yg nyenyak bermimpikan maria ozawa. dengaq budak2 ni bising dok gelak2 sambey dok on9. sejak dua menjak ni bilik aku jadi port on9. dah mcm cc dah pon. haha. bgn2 ja. trus basuh muka. nk mandi malas. pastu pi kt meja. cari kotak rokok. jumpak2 ja kalot la bukak. dgn kecewa aku tgk. rokok habis. harem sungguh. ada ja ni org pow time aku tidog. haha. pastu dgn muka cool aku pow ja rokok roomate aku. marlboro light. walaupun x sesedap sampoerna kegemaran aku. aku balun ja. isap2 sambey on9. usha2 profile sama. bahagg. ym pon xdak org. bosan gila. trus aku ambik external harddick kesayangan aku. cucuk kt komputer. cari crita yg boleh dilayan. pastu aku ternampak chinese odessey. cita cina aku baru ambik dari toyak. on ja la crita tu. haram xtaw cita apa. tgk2 cita pasai journey to the west. dah la stephen chow blakon. mmg dok gelak sorg2 ja aku. hat memba2 aku suma dok tekun on9. habis ja crita tu aku pi mandi. kuag mkn kt kedai kassim masador. haha. balik on9 balik. komen2 kt myspace sikit. pastu xtw buat apa dah. aku lena la. hahaha. bak kata member aku. tidog tu 1 daripada 7 nikmat dunia. yah. besok bgn dgn hari baru rutin yg sama. bahagia!

Saturday, May 9, 2009

it would be much better

haram. dunia ni kdg menyakitkan hati. aku kdg dok pikiag apa akan jadi kalau dunia ni berubah. xdak lg bencna alam. xdak penderitaan. xda lg leaver time men dota. tobat dunia ni cukup bahagia. haha. org tua2 kata kita kena jadi pandai. mengaji tinggi2 baru a kita boleh bahagia. tapi kata2 tu bagi aku dah tak brapa releven pada masa lani. lani org x perlu pandai dari segi pelajaran saja. tp kita pon kena pandai ambik peluang. ambik peluang tu yg penting buat masa ani. tp ambik peluang bukan bererti menindas org lain. hanya untuk kebahagiaan sendiri. dan kebahagiaan org lain di tempat kedua. pandangan aku la kn, buatpa kita nk org lain bahagia kalau kita x bahagia. lebih baik kita bahagia dan kita share bahagia kita dgn org lain. yg tu lg better. ada org yg naive ni pikiag better kita korban bahagia kita utk org lain. n that is bullshit. buat apa kita nk paham apa itu F=MA. lebih baik kita paham daya akan terhasil dari tindakan sesuatu objek dengan pecutan. itu lebih baik dari menghafal benda yg ada. org kita lani lebih kepada meniru dan menidakkan sesuatu benda tanpa berfikir. dulu kita penah ka pikiag ada benda yg boleh hantag sesuatu benda dari tempat jauh. dan dengan segera kita ckp benda tu mustahill. tp lani bila kita ada internet baru la kita pikiag. eh boleh pulak kita hantag benda p tempat jauh tanpa dpt dilihat mata kasar. kena dulu kita tak pikiag mcmna nk buat benda ni semua dan sebaliknya menidakkan ia. tu la pemikiran org kita. kita cuba tunggu dan lihat tanpa mengambil peluang. aku sendiri pon dah menyesal. dulu aku x ambik peluang. tp buatpa menyesal skarang. bg aku benda dah lepas tu sudah cuma jgn dok ulang ja. alangkah hidup ni best kalau xdak kwn mkn kwn. xdak org yg suka menyibuk hal kita padahal pada masa yg sama dia x suka org sibuk pasai dia. x mcm bodo plak kan. dia sibuk boleh. bila kita sibuk dia bengang. haha. tp tu yg buat dunia ni seimbang. sebab ni dunia. bukan syurga. yah. dunia kita ni mcm satu diskriminasi. ada org pandai dan org bodo. tp tu tanggapan org yg pikiag x guna akai. tp bg aku xdak org yg bodo. mungkin dari sgi pelajaran dia bodo. tp dari segi lain dia pandai. benda ni satu benda yg subjektif. tp nk buat mcmna. melayu. tara tu dah. haha.

p/s: ubah mentaliti bukan bererti ubah identiti

Thursday, May 7, 2009

im free yet no freedom

yah. akhirnya aku dah habis exam dah. lanie reja dok bilik main tenet dgn dota. agak bahagia dgn kehidupan begini.. cukup masa p mkn. agak ngantuk pi tidog. hahaha. tp aku dok merindui rumah. haram sungguh. nk balik pon lambat lg. ni pon dok bz nk kemas brg. stor simpan brg bukak last harini. mcm barua lg utm. kalot pelik. haha. aku agak merindui kawan2 kt jitra. aram aih. reja dok tringat kt jitra. xpa. aku tabah. haha.

*rindu bebola ayam belanda

Friday, March 20, 2009

orbit semesta

Dengannya cukup selesa
tak mungkin ada selainnya

Saturday, March 14, 2009

rain and bow to you

Rainbows created my imagination
As it arched across the sky
On one end there sat you
At the other end, there sat me

Imagining I could slide across
Over the rainbow to the end
There would be my pot of gold
The sweet love of my dear friend

The rainbow is a connection
Like a bridge from me to you
It appears joined by sunlight
Then the grey skies turn to blue

I smiled up today at the sky
How far would my loving smile go
It slid right over to the other side
The other end of the coloured rainbow

forever far away

You're always in my heart,
Always on my mind,
No matter how deep the water,
You, I always find.

My memories are darkening,
You're getting more unclear,
I've fallen into a tunnel,
But I am not to fear.

Very soon we'll be as one,
Together as we once had been,
Filling our memory boxes,
For another year of being unseen.

Friday, March 13, 2009

sunday suicide

i like to be my self
just like anyone else
i want to be just like
people want me to be

and
before tomorrow end
sunshine start to falling down
unable me to pick you up
from something that you already dump
and nobody there to help you out

i want to be myself
try to ignore anyone else
i want to be just like
my honey will adore me


p/s: angah adalah ikon rasmi the coleslaw. harap maklum

crush not destroy

oh my cuddly honey
im tired of my monotony life

Friday, February 27, 2009

bila hati mula berkata-kata

aku cuba lari dari realiti
mencari yg hakiki
melupakan segala memori
segala yg tersemat di lubuk hati

aku ingin terus ke destinasi
titik dimana semua ini terjadi
mencari apa disebalik semua ini
mencari apa itu hakiki

aku terima semua ini sebagai dugaan
walaupun ia mencederakan masa kini
lebih baik dari parah dimasa depan
bukan darah merah yg menjadi ukuran
tetapi duka dan nestapa sebuah igauan

bukan niatku utk berbuat begini
hanya turutkan hati
hati mengatakan aku harus berkeras
keras umpama keluli
kesakitan tanpa rupa
namun bengkok juga akhirnya

aku mendiamkan diri
bukan kerana sedih
bukan kerana pilu
hanya menjadi pemerhati kepada dunia
yg sering berputar isinya
sehari kita diatas
belum tentu diatas selamanya
dunia umpama lego
kita yg membinanya
kita juga yg meruntuhkanya

namun apa yg terjadi
aku tetap diri aku
mungkin aku berubah seketika
aku akan kembali
tika diri aku sedar
terima kasih kerana engkau menyedarkan
jiwa yg dibawa arus ombak nafsu liarku

aku sedar
siapa aku
siapa diriku
apa destinasiku
apa objektifku

aku cuma berharap
engkau lupakan semua
mainan mulutku
mainan mindaku
mainan nafsuku
aku cuma pusing kembali dunia
ke orbit yg sebenar
dari landasan yg jauh tersasar

namun kau tidak mengizinkanku
aku tahu kau tidak mengerti
biarlah ia sekadar satu memori
memori manis yg bertukar hitam

ini bukanlah puisi
hanya luahan hati
ikhlas dan tulus
bukan utk menjadi romantis
atau ingin menunjuk diri

hanya apa aku ingin katakan
lupakan saja diriku ini

Saturday, February 14, 2009

music when the loght go out

Is it cruel or kind
Not to speak my mind
And to lie to you
Rather than hurt you

Well, I'll confess all of my sins
After several large gins
But still I'll hide from you
Hide what's inside from you

And alarm bells ring
When you say your heart still sings
When you're with me
Oh won't you please forgive me

I no longer hear the music

And all the memories of the pubs
And the clubs and the drugs and the tubs
We shared together
Will stay with me forever

But all the highs and the lows
And the tos and the fros
They left me dizzy
Oh won't you please forgive me

Well I no longer hear the music when the lights go out
Love goes cold in the shades of doubt
The strange face in my mind it's all too clear
Music when the lights come on
The girl I thought I knew has gone
With her my heart it disappeared

All the memories of the fights and nights
Under blue lights all the kites
We flew together
Love thought they'll fly forever

p/s: this lyric nicely wrote by pete doherty and i love it so much

Saturday, February 7, 2009

journey to the pearl island


ritu cuti raya cina aku, pawat, qawi, kadesh, ngn tonyen pi jalan2 kt penag.. saja p melepak kt batu feringhi. time tu angah x ikut sebab kena tinggai.. haha (sori weh angah.. kami x niat pon.. tp dah ang dok merendang sangat.. ampun!).. kami pi tu bukan buat apa pon.. pi mkn nasi kandaq pastu pi melepak kt gurney.. tgk bunga api sambey bukak cita2 lama.. cita hantu la.. cita time sekolah dulu la.. masing2 pakat dok gelak la dok teringat aksi nakal time muda2.. pi sekolah dok ponteng kelas la pastu kena ligan dgn cikgu burn. pakai parang lak tuh.. haha.. mana lawak pon.. pastu semua pakat boring.. pastu pakat dok tangkap gambag la.. padahai tempat tu agak gelap.. tp hasil bantuan hp mahai pawat (hp james bond tu..) kami dapat la merakamkan aksi2 rakan2 melawak..

haha.. gambag kat atas tu time kami dok merogol pawat.. aku, tonyen dgn qawi sedang cuba memuaskan nafsu kami semahu2nya.. haha.. sori weh mira! pawat dah x teruna.. hahaha.. sambey dok kena tuh pawat dan jugak picit tek aku.. mana sakit pon oi!.. haha.. tp memang lawak gila kot time ni.. pecah perot gelak..

kwn2! bila mahu travel lg!