Thursday, July 9, 2009

kisah kehidupan

dulu time kecik2, xda la kecik tp time aku masuk dlm form 1 form 2 mcm tu, aku slalu memberontak. aku nk hiburan. tp time tu aku rasa mcm dikawal. slalu ja aku dok bebai kt mak aku. apa aku nk buat semua xleh. apa yg abg aku buat boleh. apa yg aku buat, kena marah. tp bila depa buat depa x kena marah. mungkin aku x matang lg time tu. dok pikiag mcm2. tp aku bebai pon x tunjuk. aku bebai sendirian dlm bilik. pikiag mcm2. tp yala time tu fikiran x matang lg. bila pikiag balik lani, mmg la mak aku x bg apa aku buat time tu tp abg aku boleh sebab abg aku dah besaq dan aku lak kecik lg. tp time tu aku reja pikiag yg aku ni mcm tak diberi perhatian sgt dlm family aku.

aku taw. tp tu aku ni buas. time before pmr, result aku teruk. reja ponteng tusyen dok pi men ragnarok sampai aku kantoi. haha. dok ingt lg kot time tu kena marah teruk2 dgn mak aku. ingt smpai lani kot. time before pmr gak la, ayah aku buat tawaran 1A rm100 utk aku. tp time tu aku bukan pikiag ganjaran tp bagi aku tu cabaran utk aku. sbb aku taw. aku bodo. aku x macam abg aku. depa pandai. hebat. aku mcm ugly duck dlm family. tp bila kuag result pmr. aku bersyukur gila aku dpt 7A 1B. aku ingt lg time time buat kenduri tu, ada kwn ayah aku yg aku kenai tu ckp kt kwn dia, "ha ni la anak cikgu brahim hat plg buas tu, hat xmau mengaji tu. tp dpt jugak 7A". aku kembang sat tp dlm keadaan terkejut. sampai kwn2 ayah aku pon taw aku ni mcmna. tp dah memang sejak kecik aku mcmni, yaa aku buas. aku nakai. aku jahat. kwn2 dengan budak buas. sejak kecik lg mak aku dok marah kt aku dok kawan dgn budak taman aku hat buas gila tu. tp bg aku depa kwn yg terbaik. depa x penah lupa aku kot. x penah nk hasut aku buat apa2. nk ikut tu depa bg tp depa x penah hasut kot. depa ingt aku sentiasa. kwn sejati kot even depa ni nakai.

pastu bila masuk form 4, aku dpt tawaran p skolah teknik, kos yg aku minat. tp mak aku x bg sebab skolah teknik jln stadium. tmpt budak2 jahat. aku memberontak. aku nk pi gak. tp aku biag ja sbb aku pon heppy kt smj. ada encik irfan hari2 kt sebelah aku. bahagia kot. tp pada bulan seterusnya mula la pengalaman aku xleh lupa. aku dpt tawaran pi mrsm. aku terkejut kot. aku x apply pon. tgk2 mak aku apply dlm diam2. aku mula dlm 50/50 nk pi ka dak sbb encik irfan pon dpt. kalau dia pi, aku nk ja pi dgn rela hati. pastu makin dkt dgn tarikh daftar, pan ckp kt aku dia xmaw pi. aku pon mula la sgt2 berat hati xmaw pi. sampai aku gadoh dgn mak aku. dan pada hari itu la aku membuatkan mak aku menitis air mata. time tu aku trus diam kot. dr dok ckp2 trus kaku. trus membisu. mak!! luqman mintk maap sgt2 sbb ketegaq. aku pi la mrsm sebab x sanggup mak aku menitis air mata lg. mula2 pi tu. tiap minggu mak aku mai. aku pon reja tepon mak aku kira nk balik, bg macam2 alasan. ujung minggu ja mak aku mai bwk kfc, pizza. nk rasuah aku la tu. haha. tp aku tetap nk balik smj!. sampai bulan 6 gak aku mcm tu. aku x dpt terima hidup kt mrsm beseri tu. last2 aku redha ja. aku x dpt pilih haluan hidup aku. aku terima segalanya. mungkin aku x cukup matang utk pilih. kt situ, abg aku la motivasi aku. sbb dia penah blajaq kt situ. dan dia dpt 8A1,1A2. dia lah kesayangan family aku time tu. aku taw. aku kena buktikan kt family aku, aku bukan anak cikgu brahim yg buas, yg nakai, yg xmaw mengaji. aku nk tunjuk kt semua kemampuan aku. awat ingt aku lekeh ka? aku taw aku x pandai mcm depa. aku taw aku buas. aku yg plg teruk dlm family. tp aku bukan nothing ok? itulah antara ayat2 dlm hati aku utk memotivasikan diri aku. aku nk fight abg aku. awat ingt dia hebat sgt ka sampai apa pon dia buat mak ayah aku x marah. aku lak dok kena saja. itulah pemberontakkan hati aku. bukan niat utk marah tp utk memotivasi diri sendiri. kt mrsm la aku blajaq mcmna nk manage hidup even serabut. mcmna nk jaga perhubungan. mcm2 lg la. aku antara org plg malas dan srabut kot dlm kelas. dari awai form 4 sampai la aku spm, aku reja dok blakang skali di penjuru tak kira di kelas ataupon lab. aku akui, aku agak ok dr segi pelajaran. sukan pon ok gak la. tp dari segi disiplin aku out. tp aku wat keja kt mrsm sorg2 so x penah kntoi. aku sorg2 ja reja dok ponteng skolah pi sick bay, dok ponteng prep. malas pi surau. dah mmg aku taw sejak azali aku mcmni. cikgu pon x kata apa sebab aku ok dr segi pelajaran. tu org kata, cikgu mmg judge budak dr pelajaran. kalau pelajaran ok, disiplin dia x kisah pon. mmg double standard gila kot!. aku dah lalui semua ni. bila result spm keluag. aku bersyukur skali lg aku dpt 8A1 1A2. lebih 1A dari abg aku yg dah nk pi oversea.

bila result ok, terus la pasang mcm2 angan2 kn? manusia mmg mcmtu. aku pon manusia normal. ada angan2. mula la aku dok pikiag nk pi oversea. tp time tu aku ada dua pilih, utk apply pi oversea ataupon apply fast track. ikut hati mmg nk pi oversea. aku mula pikiag bnyk time tu even org tgk aku mcm dok hu ha hu ha ja. last2 bila aku slow talk dgn cikgu brahim, dia kata suruh ambik fast track. aku pon pikiag gak sendiri. nk pi oversea kena foundation 2thn. pastu oversea 4thn. dah 6 thn dah. kalau umog 18, umog 24 baru habis ngaji. kalau aku pilih fast track, 6bln foundation tnpa cuti lepas spm (saat plg perit penah aku rasa) dan terus degree 4 thn. so umog 22 aku dah grat, dan aku leh keja 2 thn awai. bila budak oversea balik, aku dah ada experience keja dua thn. so dgn fikiran yg waras dan mengambil kira semua perkara, aku pilih fast track sbb kalau aku nk pi oversea, nnt time abg aku grat pon aku leh pi. so x kisah la. janji dpt pi, dan yg lebih penting masa depan aku kn?. (so kepada kwn2 hat dok kata aku dok menyesai xpi oversea tu pikiag tgk la noh. aku bukan saja2 xmaw pi. pikiag sendiri kot mana baik mana buruk noh. jgn dok banding org ikut suka noh. jgn dok ckp ikut suka mulut hg ja noh. hahahahaha)

pastu masuk la fast track. aku bebai gak time ni sbb memba2 apa dok sronok cuti lepas spm. dok sronok keja cari duit sendiri tp aku dok kena struggle blajaq. xdan nk rehat pon lepas bekerja keras utk spm. tp aku xda la bosan sbb ada memba2 yg masuk kepala. ada zack (lani askar dah), jebon (pindah p utp), mizi (pi uniten),busuk (russia) , bijan (russia), meon, wan, dan fadel yg mmg sempoi gila. kt sini aku mula biasakan diri dgn u. mcmna hidup kt u. bexza sikit la dr asrama kt mrsm. xdak dah ustaz manzur hat mai dok ronda2 dan pakat2 dok lawan sembunyi. xdak dah org dok ambik kisah pasai org len. semua dgn kwn masing2. dgn hal masing2. dgn pelajaran masing2. pastu aku apply masuk petroleum engeneering yg lani aku dok blajaq. benda plg payah penah aku blajaq dlm hidup. study gila babi. dulu org kata blajaq kat u sng. pala hotak depa senang. mengaji tah papa. benda satu buku nk cover dlm 4 bulan. mau pecah otak kot. tp aku rasa part senang kt u bila habis ja semester, kita xpayah pikiag apa dah hat semester lepas. hat tu ja kot part yg sng. tp time mengaji susah nk mampoi. belajaq benda yg memang xleh nk pikiag. kita just perlu absorb. tp bg aku yg lebih kepada logik, aku dok pikiag mcm2 persoalan, mcmna depa dpt formula ni, awat depa kira base on this base on that. aku akui aku xleh nk follow sgt blajaq ni sbb dah x nmpk sgt logik. certain subjek yg mmg trus ghaib dr dunia logik. haha. lama2 mau meletup otak. tp xpa. aku tetap usaha. usaha tetap usaha tp hidup kena nikmati gak. yah!

p/s: thx alot to cikgu yati dan cikgu ibrahim yg pilih haluan hidup anak depa hat jahat dan malas mengaji ni. bila aku pikiag balik, kalau depa x pilih dan biaq aku pilih, tah jadi apa dah aku lani. makaseh mak, ayah!! syg mak ngn ayah sgt2!

7 comments:

nur ameera said...

yeahh.
congrets utk loqman yaww.
:)

sillybilly said...

Blogger kucinglipat said...

x perlu pon gadoh. buang masa gadoh ngn BELEN. hahaha

July 8, 2009 3:23 AM
Delete

ni permulaan boifren suci hang kalau hang nak taw meera oi.
dy ni suci mana penah tgk gamaq senonoh pempuan :)
ngahahaha.
kalau marah aku stat suma ni.
ni permulaan laki hang.
jd jgn dok suka hati marah aku :)
hahahaha.
berjaya skunk boleh dok bangga.
akan datang moga2 bodo2 hang dok kata org patah kat hang :)
mana kita taw bila kan :)
amin.

kucinglipat said...

haha. cik meah mmg terbaik bab karangan. A+ kot. ha. yg pasai pawat tu, aku x kata pon kot yg dia perabis duit kt hg. aku ckp kalau dia x pikiag. sbb aku pikiag la aku x kata. sbb kalau dia ada duit pon dia perabis kt minyak keta dgn rokok. hg kn lebih kenal pawat mcmna. boros. boroi pon ada. hahahhahaha. so jgn salah paham la yah? sbb aku bukan kata kt dia. aku cuma memberi contoh dari semburan2 hg kepada org yg ada kaitan ngn aku.. hahaha pandai gak hg marah kalau org kata kt kesayangan hg noh? dari awai kot hg guna taktik kotor dan keji itu. hahahaha. bawak bertenang yah. aku pon syg pawat kot. rindu nk com dia. hahaha

sillybilly said...

cakap serupa hindu.
huhu

sillybilly said...

hang ni nak kata hindu tp melayu tulen.
ckp tak serupa bikin.
sat ckp ni sat ckp ni.
nak salahkan org, hang yg ckp mula2.
ya ak private,
sbb ak nak simpan komen2 yg hang kata aku dlu, dan boleh jd bukti kot 1 msa nnt yg hang stat dlu kata belen kat aku.
jd apalah dosaku untuk tidak berkata kepada org terdekat hang?
dan hang ckp kenal dy kan?
jd tadak masalah kot n kenapa nak marah plak?
bukannya ak kata hang gigolo.
yer2.
baru nak taw, selama aku belajaq karangan aku tak pernah dapat bwh a+ :)
dan ak tak tuleh mcm hindu mcm hang tuleh sat len sat ni
diri sendiri buat tanak mengaku.
hang mula dlu hang dok kata aku kaitkan org tersayang hang plak.
mau aku pikiaq.
yerp2 aku private.
tp tak bermakna aku kecot dengan hang.
mintak maaflah pasal private ada sbb aku buat aku nak tgk satu masa hang boleh berjaya dengan cara hang.
nak kata apa kata lah.
tetap aku fuck hang smpai mati pon :)
dan ni yg terakhir.
takkan pernah aku mengaku pernah kenal org yg mcm hang yg pernah mainkan seorang perempuan, mintak bukan2, awek dok tempat len, men kayu 8. pastu nak tgk bapa lama sgt la hang dengan yg ni :)
tp ak boleh tgk sajalah sbb aku takmau plak ada apa2 dengan hang.
malahan untuk ak terserempak dengan hang pon aku dah jijik gila :)
wahahaha.

p/s : sure kau delete komen ni.
takpe, yg post kau kat atas, pon aku dah copy paste n paste kat blog entry aku :)
ngahahahaha :)
assalamualaikum untuk yang terakhir abg hensem, abg mulia, abg tak pernah buat salah, abg yang dapat 8a1 eh spm? abg yang akan dapat isteri yang sempurna atau dengan kata lain untuk ENCIK LUQMAN YANG CUKUP PERFECT :)

wacayasamlubabiu.

Dulu pak aku org panggil in pulut, last2 sangkut jgak pulut tu kat aku said...

hang dok hingaq pa loqman weiii kami dulu pun duk kena marah jgak dgn mak. hahaha. sabaq sat noo tunggu hang 2 3 tahun lagi mak xbising dah

kucinglipat said...

hahaha. lani aku x kena bising dah. tu dulu ja. aku kecik hampa besaq pastu dok nk ikut cara hampa. teruih kena beletiaq. haahaha